Undulater er små fugler som tilhører gruppen flathalepapagøyer. Disse fuglene er opprinnelig fra Australia, men nå finnes som husdyr over alt i hele verden. Jeg har tenkt til å skrive og fortelle litt om noen viktige ting som folk bure vite om undulater. Jeg synes det er noen folk som ikke tar sånne ting på alvor, eller ikke vet noe om det.  

Gladere i par 
Undulater bor i digre flokker utenfor fangenskap og de trives ikke alene. Derfor burde alle undulater minst bo med en undulat i samme bur, og i hvert fall samme hjem. Mange mennesker foretrekker å bare ha en undulat fordi da er den ‘’tammere’’. Dette synes jeg ikke at folk burde tenke på. Det er ikke riktig å sette sine behov om en tam undulat foran undulaten sin egen helse.  

Undulater er som regel også tøffere i selskap med andre undulater. Hvis en undulat tørr noe så blir den andre undulaten ofte nysgjerrig og til slutt tørr den det samme. Så dette med at det er vanskelig å temme flere undulater samtidig er bare tull. Iblant kan det være det helt motsatte.  

Skaff heller to undulater i en smekk, som noen kan kalle det. (Eller to fluer i en smekk.) 

Vet hva du har i vente før du skaffer deg undulat 
Man burde tenke seg om før man skaffer seg undulater. De krever litt tid, akkurat som alle andre dyr. For det første krever de mye vasking. Fjær og frøskall vil ligge strødd utover gulvet ditt. Spesielt hvis de er aktive. Støvsuging flere ganger hver dag må nesten til. Skiftning av bur må også skje noen ganger i uken, som sier seg selv.  

Hvis undulater trives lager de mye lyd, som er et veldig bra tegn. Noen mener dette er bråk istedenfor, og derfor blir de lei av all støyen. Et positivt tegn fra fuglen burde ikke tas negativt fra eieren eller andre. Derfor må du aldri skaffe deg undulat eller andre fugler hvis du ikke kan takle kvitring 24/7. En glad fugl burde være en glad eier.  

Undulater har en liten kropp som nesten ikke tåler noe. De blir fort syke av ganske mye rart, og det er verdt å vite før du skaffer deg en. Ett dropp i temperaturen og fuglen din ender opp med en eller annen sykdom. Undulater bor opprinnelig ute i det ville, og de er kjempeflinke til å skjule svakheter. De viser det som oftest ikke før det er for sent. Så alltid hold øye med undulaten fra de første dagene du får den. Gjør deg kjent med oppførselen til fuglen og utseende. Da kan det være lettere å legge merke til små tegn når det gjelder sykdom. Det er viktig å oppsøke veterinær som kan med fugl før det er for sent.  

Noen tegn på sykdom kan være: 

  • Sover mer enn vanlig og mindre aktiv (minnes på at de kan også sove mye under myting/fjærfelling) 

  • Nysing  

  • Står oftere på begge bein (fugler står på et bein når de hviler seg, og når de ikke klarer dette kan det bety at de ikke orker å stå på denne måten) 

  • Mindre appetitt og at du kjenner den er slankere  

Undulatens behov 
Alle fugler har vinger for en grunn. De er ment for å fly med. Noen tar bort denne egenskapen fra undulater og andre fugler med å klippe vingene eller ikke slippe de ut av buret. Dette er veldig galt. I Norge er det heldigvis bare lov til å klippe vingefjærene på en sånn måte at de kommer til å vokse tilbake igjen. Derfor tar det ikke vekk denne egenskapen for alltid.  

Fugler burde være ute av buret sitt og kunne fly fritt ute i rommet i minst noen timer hver dag. Spesielt hvis de har lite bur. Noen anbefaler og sier at man burde vente til fuglen er tam før man slipper de ut. Da mener de at det er lettere å få fuglen inn i buret igjen. Men ikke ta imot disse anbefalingene! Noen fugler blir aldri tam, og det må man bare akseptere. Første gangene de er ute kan bli litt stress, men bare pass på å dekke for vinduer og farlige gjenstander fjernes. De kjenner igjen buret sitt og etter hvert vil de lære seg å komme seg inn i det selv.  

Undulater er faktisk veldig gode på rutiner. De vender seg til ting veldig fort. De fleste ville kunne lære seg når du vanligvis åpner buret for dem og når de skal inn i buret igjen etter en veldig kort tid. De lærer seg også når de pleier å få ny mat og vann og når det er på tide å legge seg. Dette pleier derfor ikke å være noe problem.  

Ta vare på dyret ditt 
Alt for mange folk skaffer seg dyr uten å kunne nok om dem. Dette kan føre til at dyret ikke får det de trenger. Så undersøk alltid mye om dyret du vill ha før du skaffer deg det. Lær mye fakta om de og hva de trenger av omsorg. Pass på at du kan ta vare på dyret uansett hva. Man kan aldri få nok kunnskap.  

Mange dyr er misforstått og feilinformert. Hamstere er et veldig godt eksempel på dette. De blir ofte mer behandlet som et leketøy, siden det er et dyr som barn ofte har. Så derfor burde du aldri la barnet ditt ha et dyr helt for seg selv. Les heller deg selv opp om riktig kunnskap, og lær det videre til barnet ditt. Ha respekt for dyr. Du velger å få de inn i livet ditt, men de velger ikke å få deg inn i sitt.  

Hamstere har ofte alt for lite bur og bruker som oftest ting som ikke er bra for dem. For eksempel hamster-ball, dette kan skade dem. Så hvis du har noen av disse og har hamster, burde du kanskje søke deg opp på hva som er feil og oppgradere det til noe bedre. Selv om mange dyr lever i veldig få år er det viktig at de får leve de årene lykkelig på best mulig måte.  

Vedlagt er flere artikler av Sandra Lie Angel.