Lengst Nord i Nordland fylke i Vesterålen ligger det en kommune som heter Andøya. Her befinner det seg et senter som skyter opp forskningsraketter og slipp av vitenskapelige ballonger. Dette stedet kaller seg Andøya Space, og her vil en ungdom fra Herøy få lov til å besøke og å oppleve noe spennende.  

Amalie Lie Angel er en 17 år gammel jente som pendler fra Herøy til Sandnessjøen hver dag for å gå på skole. Av skolen sin ble hun anbefalt en sommerleir som ligger på Andøya, og for å komme inn på dette måtte hun skrive en seriøs søknad. På den så måtte hun legge med interesser, karakterer og to lærere måtte skrive under for å bevise at det Amalie skrev stemte.  

Hun søkte på Nordland fylket sitt eget stipend, og her ble hun en av to som fikk være med. Stipendet dekker alt av reise og hun blir hentet gratis hvor enn hun er i landet.  

-Jeg vet ikke helt hva som gjorde at jeg akkurat vant, men jeg tror det var fordi jeg sendte en veldig bra søknad. Jeg skrev jo mye om at jeg hadde veldig gode engelsk kunnskaper og at jeg var kjempeinteressert. Personlig interesse har ganske mye å si.  

Litt om leiren 
- Det er ungdommer fra 17 til 20 år fra hele verden som kommer sammen da om å bygge en rakett som skal skytes opp. Ikke helt til verdensrommet dessverre. Bare 10 000 meter, men det er ganske kult allikevel. 

Her skjer det også mange forelesninger med kjente forskere. Amalie forteller at ungdommene blir delt opp i tre team. Et team jobber med elektronikken, et team som jobber med værballongene og finner ut når de kan skyte opp raketten, og et team tracker ned raketten etter oppskytning og tolker dataen som raketten henter.  

- Du deles på en måte inn i et team da basert på hva du liker, og hva du kan. 

På leiren skal det også være mange sosiale ting som midnattsbading og hiking rundt omkring i landskapet.  

- Vi skal også dra på havørnsafari, men det gleder ikke jeg meg så mye til egentlig siden jeg jo ser havørner hver dag her på Herøy.  

Det siste sier Amalie med en lattermild stemme.  

Hva er så spesielt med dette? 
Leiren er internasjonal, og folk fra hele verden kommer. Derfor foregår alt denne uken på bare engelsk. Det å kunne snakke og forstå engelsk er derfor selvfølgelig et stort krav.  

- Vi måtte også ha fysikk 1 og R1 (matematikk) og stor interesse innenfor de fagene.  

Amalie forteller at det som er så spesielt med dette er at det er så få plasser og strenge krav. Denne muligheten skjer også bare en gang i året.  

- Det er jo veldig spesielt å være med på. Jeg tenker det ikke er mange 17-åringer som har vært med på å skyte opp en ekte rakett. Selv om den ikke skal til verdensrommet er den bygd som en miniatyr-rakett og det er vi som bygger raketten helt fra grunnen av, med hjelp av lærere selvfølgelig.  

Målet med hele uken på leiren er å få sendt opp raketten, og å få gjort det så bra som mulig.  

- Det er helt drevet av frivillige, så de som holder dette er tidligere medlemmer av leiren. Så de gjør dette uten å få betalt.  

Litt til slutt  
Amalie hadde ikke hørt om sommerleiren før, men hun hadde hørt om Andøya Space. Der kunne hun faktisk ha tenkt seg til å jobbe når hun blir eldre.  

- Jeg har lyst til å jobbe innenfor astrofysikk, det er kanskje derfor jeg også fikk plassen. Jeg nevnte på søknaden at jeg skulle studere innenfor dette.  

Hun drar på sommerleiren denne sommeren 2023 fra 30. juli-6. august.  

Tekst og bilder: Sandra Lie Angel og Andøya Space