Her er pressemelding i forbindelse med lanseringen:

I nesten to år har produksjonsselskapet Deadline Media, med regissør og initiativtaker Leif Larssen i spissen, produsert dokumentarfilm om Sandsundværulykka. Nå får filmen premiere søndag 22. januar – nøyaktig 122 år etter den skjebnesvangre dagen. 

Filmen har premiere på en rekke kinoer i hele Nordland, og i tillegg setter produksjonsselskapet opp to premierevisninger i Herøy kirke.

- Det blir både sterkt og spesielt, og jeg gleder meg til å vise fram resultatet av det vi har jobbet med så lenge, sier regissør Leif Larssen.

Produsent Stein Inge Pedersen i Deadline gleder seg over produksjonen og ser frem til premiere:

- Det at vi får til premiere i Herøy kirke er spesielt. Vi kom til å tenke på denne ideen mens vi filmet i kirka, sier han.

- Det å lage en film om noe som skjedde for 122 år siden er ikke en lett oppgave, men jeg synes produksjonsteamet har løst dette veldig bra. Det er også en flott visuell fortelling. Vi gleder oss stort til å kunne vise det fram, fortsetter Pedersen.

Stort lokalt engasjement
Initiativtaker Larssen og crewet fra Deadline har oppholdt seg på Herøy i flere perioder de siste to årene, og har vært helt avhengige av både kunnskap og hjelp fra lokalbefolkningen for å lage film.

- Vi har nesten ikke ord for hvor viktige befolkninga på Herøy har vært for oss gjennom denne prosessen. Uten dem hadde det rett og slett ikke blitt noen film, påpeker Larssen.

Over 35 herøyfjerdinger er medvirkende i filmen som statister eller intervjuobjekter. I tillegg har det vært mange som har trådt til bak kulissene – de har satt sammen tidsriktige kostymer, organisert og utført båtskyss, åpnet hus og hjem, og stilt opp på alle tenkelige måter.

- Folka på Herøy har tatt imot oss med åpne armer. Engasjementet har vært stort, både hos privatpersoner og hos våre uunnværlige sponsorer. Det har vært helt fantastisk, fortsetter regissøren.

Endelig kinopremiere
Etter en møysommelig runde i klipperommet står filmen ferdig, og er klar for premiere. I tillegg til spesialoppsetninger på Herøy, skal filmen ha premiere på kino i Sandnessjøen, Brønnøysund, Mosjøen, Sortland og Stokmarknes.

- Vi er veldig stolte av resultatet, og svært spente på mottagelsen, smiler Larssen.

På Herøy skole blir det også oppsetning av filmen, dagen etter premierevisningen.

- I tillegg til å være et stykke Norgeshistorie, er filmen tenkt til å brukes i opplæringssammenheng. Det er derfor veldig fint at den får urpremiere på Herøy skole, påpeker han.

Ville lage film med mening
Til tross for at Sandsundværulykka var en av de største fiskerulykkene vi kjenner til i moderne historie, er det svært få i Norge som har hørt om den. Larssen håper det vil endre seg nå.

- En av de største motivasjonene for å lage denne filmen, var for å sikre at historien aldri går i glemmeboka. Den fortjener sin rettmessige plass i norsk historie. De som mistet livet i ulykka, og deres etterlatte, fortjener å bli hedret.

Produksjonen startet så tidlig som i september 2021, da Larssen tok med seg et crew fra Deadline ut til det lille fiskeværet.

- Vi så allerede engasjementet rundt prosjektet vårt da vi var på besøk på Herøy og Sandsundvær første gang. Det ga stor motivasjon, avslutter han.

Førpremiere lørdag
Allerede lørdag 21. januar blir det er førpremiere for inviterte samarbeidspartnere, sponsorer, statister og bidragsytere i Herøy kirke.

To visninger
Det blir to visninger av filmen i Herøy kirke søndag 22. januar med første visning kl. 17.00 og andre visning kl. 19.00.

Billetter kan kjøpes på linkene nedenfor:
Det selges også billetter i døra.
Herøy kirke - Norgespremiere kl. 17:00 
Herøy kirke - Norgespremiere kl. 19:00
Sandnessjøen - Norgespremiere kl. 17:30
Brønnøysund - Norgespremiere kl. 18:00 og 19:30.
Mosjøen - Norgespremiere kl. 16:30.
Sortland - Norgespremiere kl. 15:00.
Stokmarknes - Norgespremiere kl. 17:00.

Alle foto: Synne Marie Tømmerberg/Deadline

Her er en teaser fra filmen.

Sponsorer:
Herøy kommune, Sparebankstiftelsen Helgeland, North Salmon Service AS, Seløy Fisk AS, Seløy Sjøfarm AS, Mowi AS, Sør-Hålogaland bispedømme, Dønna kommune, Selsøyvik Havbruk AS, Alstahaug kommune, Gigante Havbruk AS, Letsea AS, Leirfjord kommune, Nordland Fylkes Fiskarlag, Herøy Bil AS, Augustbryggo AS, Seløy Kystferie