Det er Leif Larsen (66) som sammen med produksjonsselskapet Deadline Media holder på med å lage en dokumentarfilm om denne tragiske hendelsen som fant sted for over 100 år siden. Larsen arbeider som prostiprest i Indre Helgeland prosti, men har også i mange år hatt en spesiell interesse for film og foto. Filmprosjektet til Leif Larsen ble blant annet støttet av et enstemmig kommunestyre i Herøy 15. juni 2021 med kroner 200 000.

De første opptakene ble gjort i nydelig vær ute på Sandsundvær i slutten av september i fjor, og i forrige var produksjonsteamet på plass igjen for å gjøre nye opptak.

Tirsdag 8. mars ble det gjort opptak i bygningene til Herøy bygdesamling for blant annet å illustrere en fiskerkone med unger som satt hjemme og ventet på at mannen skulle komme hjem fra havet. Onsdag 9. mars var det Herøy kirke og Øksningan som var opptaksarena. Da ble det illustrert en begravelse med to kister for å vise at det ofte var flere i samme familie som omkom. Etter opptakene i kirka var ferdig ble det gjort opptak i Øksningan for å vise selve begravelsen. Torsdag 10. mars ble det gjort opptak ute på Sandsundvær med statister for å lage noen dramasekvenser for å vise hvordan dramaet begynte.

- Det planlegges også at filmteamet skal komme tilbake under Herøydagan for å filme litt under kirkespillkonserten og gjøre en del intervjuer. Det planlegges også at det skal tas noen foto langs den vakre Helgelandskysten, sier Larsen.

Håper å ha filmen ferdig mot slutten av året med premiere i Herøy
Leif Larsen opplyser at dersom alt går etter planen så håper de å ha filmen ferdig mot slutten av året.

- Vi håper at vi får sydd sammen en dokumentar på rundt 45 minutter. Planen er at vi skal få vist den på kinoer på Helgeland. Det er ellers naturlig at premieren blir på Herøy.

- Jeg må ellers på vegne av produksjonsteamet og meg selv få takke for en enestående velvilje til å stille opp. Kommunen og næringslivet har støttet oss økonomisk, men det er også fenomenalt at statister har sagt ja og satt av tid til å stille opp for oss. Jeg kjenner på en ydmykhet og takknemlighet, og dette forteller meg også hvor sterkt Sandsundværulykka er nedarvet i befolkningen her, avslutter Larsen.

Alle foto: Synne Marie Tømmerberg, Deadline Media