Den 22. januar 1901 omkom 34 mennesker på Sandsundvær i Herøy kommune. Årsaken til ulykken var i hovedsak springflo i kombinasjon med sterk vind fra sørvest.

På ulykkesdagen skal det ha vært 254 mennesker der ute. Kun èn familie skal ha bodd der fast mens resten kom dit på vinterfiske og bodde i toetasjes buer. I tillegg var det et hus i tre etasjer der som inneholdt butikk og salteri der det bodde rundt 20 personer.

Etter hvert som sjøen steg på ulykkesdagen, begynte den å rive buene på sjøen, båter slet seg og ble knust mot land. Ettersom Sandsundvær består av svært lave holmer, var det få trygge steder folk kunne flykte til. De som ble stående igjen på de mest utsatte holmene, holdt seg fast i tau og kjettinger, men den iskalde sjøen var etter hvert full av livsfarlig vrakgods. Det sies at mange av de som døde ble slått i hjel av påler og planker som de ikke kom seg unna.

Omkring halvparten av de 16 buene ble tatt av uværet, i tillegg til storhuset. De døde ble lagt i ei egen bu. Folk hjalp hverandre så godt de kunne, der de lå værfast langt ute i havgapet i tre dager etter ødeleggelsene 22. januar. Det finnes flere hjerteskjærende vitnebeskrivelser fra den forferdelige ulykken.

34 mennesker omkom altså i Sandsundværulykken. 25 mennesker ble funnet, mens ni ble igjen i havet. 21 av de omkomne ligger gravlagt i eget gravsted i Herøy, mens fire er gravlagt i Leirfjord.

Reidar Moursund har skrevet et hefte om Sandsundværulykken som kan bestilles hos han.

Vaart daglige brød
Kirkespillet ”Vaart Daglige Brød”, etter en idè av Reidar Moursund, bygger på denne ulykken. Spillet inneholder 15 sanger og sangtekstene og manuset i stykket er skrevet av Ståle Botn som dessverre gikk bort våren 2014. Det er Reidar som har komponert musikken mens det er Alf Knutsen som har skrevet korarrangementene.

I 2001 hentet festivalsjef Tove Karoline Knutsen kirkespillet til Festspillene i Nord-Norge, der det ble spilt i en utsolgt Trondarnes kirke.

Det er ellers satt opp i Herøy kirke i 1997, 2001 og 2010, alle gangene med utsolgte forestillingene.

Nedenfor kan dere se to musikkvideoer på Youtube som er filmet i Herøy kirke i 2001, rett etter Festspillene i Nord-Norge. Opptaket er gjort med perkusjonist Ottar Nesjes kamera som står ubetjent på stativ bakerst i Herøy kirke.

På filmene ser og hører vi:
- Kirkespillkoret, dirigert av Anne Kari Lia
- Eva Gullvåg Aasgaard, solist
- Ottar Nesje, perkusjon
- John Børge Askeland, bass
- Alf Knutsen, trekkspill
- Reidar Moursund, gitar

Dere finner mer informasjon om Reidar Moursund ved å gå inn på hans hjemmeside
www.reidarmoursund.com

Informasjon om Sandsundværulykken er hentet fra www.reidarmoursund.com