- Vi har nå løftet på plass endespennene på sørsiden av brua, og etter helga vil vi fortsette på nordsida. Når dette er gjort må vi stenge sundet, sier prosjektleder Terje Krommen i Nordland fylkeskommune.

Den tunge kranen som benyttes til å løfte på plass stålelementene er etter det vi kjenner til så tung at den ikke har fått tillatelse til å kjøre over den gamle brua. Derfor blir den nødt til å ta turen rundt Dønna slik at den kan starte arbeidet over helga. 

Herøysundet stenges en periode
I perioden 18. mars til 22. april vil Herøysundet bli stengt for all trafikk til sjøs. Dette kommer fram i en pressemelding fra Nordland fylkeskommune. Årsaken er sikkerhetshensyn ved stålarbeider til den nye brua. 

- Lekteren er så stor at den vil sperre omtrent hele sundet. Oppå den ligger det stålelementer til den nye brua.  Av hensyn til sikkerheten kan vi ikke ha sjøgående trafikk forbi mens disse stålarbeidene pågår, sier byggeleder Nadja Benjaminsen i Nordland fylkeskommune. 

Arbeidene vil ifølge pressemeldingen pågå gjennom hele påsken. Dette skal ikke være spesielt støyende aktiviteter med en arbeidstid som i utgangspunktet er mellom klokka 07.00 og 19.00.

- Dette er første gang vi stenger sundet, men det blir andre, spesielle arbeidsoperasjoner der stengning blir nødvendig. Vi kommer tilbake til dette senere, sier Benjaminsen.

Brua skal være ferdig i år
-
Stålelementene skal også sveises sammen når de er løftet på plass og deretter overflatebehandles i sveisene. Etter at stålelementene er på plass starter man med forskalingen til brudekket før man kommer i gang med støpingen av betongdekket. Brua skal være ferdig i år, og jeg ønsker ikke å være noe mer konkret når det gjelder sluttdato, sier Krommen.

Gammelbrua skal rives så fort som mulig
Terje Krommen forteller at forskningsarbeidet til den gamle brua nå nærmer seg slutten.

- Det kommer en delegasjon til Herøy 23. til 24. april, og da er vi i avslutningsfasen på dette prosjektet. Trykk her for å lese mer om forskningsprosjektet i en tidligere sak i Herøyfjerdingen.

- Konkurransegrunnlaget for rivning av den gamle brua blir mest sannsynlig lagt ut like etter ferien. Det er ønskelig at den skal rives så fort som mulig, men arbeidet kan nok ikke starte før våren 2025, sier prosjektleder Krommen.

Les mer om prosjektet på nettsiden til fv. 828 Herøysundbrua