Beate Jørgensen er med i det lokale koret «Øyfolket sangforening» som skal framføre musikken sammen med profesjonelle musikere og solister. Hun forteller at det er sterkt og spesielt å være med på en konsert med musikk som har en så dramatisk bakgrunn. Enda mer spesielt er det at hennes egen bestefar Anton Bang Jørgensen stod midt i dramaet for 121 år siden den 22. januar 1901.

- Når man er med og synger i koret gjør man sine tanker rundt at dette er en helt spesiell hendelse, og prøver å forestille seg hvordan det var for dem som var der ute under ulykken. De kjempet for livet og hadde ingen steder å gjemme seg, og det var midt på vinteren i januar mens det var kaldt og mørkt. Det er jo egentlig utrolig at så mange klarte å berge livet. Dette er rart å tenke på. Når vi synger for eksempel sangen Sandsundvær blir jeg ofte så rørt at jeg nesten har problemer med å synge skikkelig, forteller Beate.

Forrykende uvær
Beates bestefar Anton Bang Jørgensen var bare 21 år gammel og var en av dem som kom fra Sandsundværulykken med livet i behold. Dette var en ulykke som i et forrykende uvær tok livet av 33 menn og en kvinne.

Anton har skrevet om ulykken og er brukt som kilde til blant annet Reidar Moursunds sitt hefte om ulykken. Han har også fortalt om ulykken på NRK radio.

Etter hvert som sjøen steg på ulykkesdagen, begynte den å rive buene på sjøen. Båter slet seg og ble knust mot land, og ettersom Sandsundvær består av svært lave holmer, var det få trygge steder folk kunne flykte til. De som ble stående igjen på de mest utsatte holmene, holdt seg fast i tau og kjettinger, men den iskalde sjøen var etter hvert full av livsfarlig vrakgods. Det sies at mange av de som døde ble slått i hjel av påler og planker som de ikke kom seg unna.

På riktig sted
Anton berget livet på grunn av han klarte å holde seg fast i en kjetting som de hadde festet i en brønn. Man kan bare tenke seg hvilken dramatikk det må ha vært mens uværet raste.   

Var med og bygde moloen etter ulykken
Etter ulykken var Anton med å bygge moloen som stod ferdig 1907. Her lærte han seg å arbeide med stein, og dette tok han med seg senere i livet. Det er imponerende å se hvor godt denne moloen har klart seg etter å ha tatt av for sjø og vind i snart 120 år.

Få med dere konserten
Lørdag 25. juni kl. 17 blir det konsert i Herøy kirke der sanger fra kirkespillet «Vaart daglige brød» skal framføres. I tillegg blir det også med en del sanger fra bestillingsverket «Livslenka» som ble satt opp i Herøy kirke i 2012 i forbindelse med at Herøy kommune markerte 150 år som egen kommune. I november ble det på grunn av pandemien gjennomført en lignende konsert i Herøyhallen med stor suksess, men denne gangen framføres musikken i sitt rette element og blir også utvidet med flere sanger. I tillegg er også Eva Gullvåg Aasgaard Wermuth på plass i solistrollen sammen med Øyvind Ottesen. Konserten anbefales derfor på det sterkeste.

Les mer om det som skjer på Herøydagan på www.heroydagan.no

Trykk her for å lese programheftet.