Det er forfatter Ove Røsbak og musiker Reidar Moursund står bak julespillet «Nissetusseland» som første gang ble satt opp i Herøy skoles aula 1. desember 2017. I år har det blitt satt opp på to skoler i Rana.

Det er Røsbak som har skrevet manus og sangtekster, mens Moursund har skrevet og spilt inn all musikken. Julespillet handler ikke bare om jula, men tar også opp viktige tema som mobbing, sorg og forelskelse.

Musikklærer Kristin Meidell forteller at de ved Selfors skole har hatt en lang tradisjon med at mellomtrinnet (5. - 7. klasse) lager adventssamlinger i desember.

- Vi var på leit etter noe som vi kunne bruke som en føljetong og da ble Nissetusseland kjøpt inn til skolen. Det var 5. klasse som startet på første adventssamling med scene 1 og 2 før de andre klassene fortsatte med andre deler.

- Det har gått veldig fint og ungene har lært seg de flotte sangene og vært veldig engasjerte. Temaet rundt mobbing i stykket er også alltid aktuelt. Stykket har blitt satt opp på dagtid og har blitt vist internt på skolen. Foreldre til de som har forestilling har imidlertid blitt invitert til å se forestillingen hvis de har mulighet.

- Vi kan godt tenke oss å gjøre dette flere ganger. Dette var helt nytt for meg og veien ble på mange måter til mens vi gikk. Det vil derfor bli mye lettere å gjøre det ved en senere anledning. Alle roller ble spilt av elevene og det fikset de veldig fint. Det har nesten vært en utfordring å fordele rollene på grunn av at alle elevene har lært seg mange av sangene, sier Meidell.

Vist på juleavslutning på Utskarpen skole
Utskarpen skole har også satt opp Nissetusseland og vi har tatt en prat med lærer Ståle Sivertsen om hvordan det har gått.

- Jeg fikk vite om julespillet «Nissetusseland» gjennom en epost jeg hadde sett om at det var satt opp et stykke i fjor. Da det ble snakk om å sette opp noe så tipset jeg kollegiet om dette stykket.

- Vi har omarbeidet stykket litt slik at det skulle passe for oss. Vi er ei skole med 80 elever fra 1. til 10. klasse, men det er elever på barnetrinnet fra 1. – 7. klasse som har satt opp stykket. Det har gått overraskende godt og forestillingen ble vist i forbindelse med avslutning for foreldre og foresatte. Vi hadde en generalprøve i skoletida der ungdomstrinnet og barnehagen var på besøk før stykket ble vist om kvelden.

- Forestillingen ble veldig godt mottatt og vi hadde fullt hus med 200 publikummere tilstede i salen, sier Sivertsen.

Sivertsen forteller at de også har planer om å bruke noen av sangene i forbindelse med en nissemarsj de skal gjennomføre i bygda.

Sangene til Nissetusseland finner dere på Spotify