Allerede i juni 2021 ble det klart at Vegforvaltning i Nordland fylkeskommune anbefalte lysregulering av både Tennbrua og Øksningsbrua. Etter at saken nå har vært på høring skal saken nå til Vegdirektoratet for endelig godkjenning. 

Gruppeleder for vegforvaltning i Nordland fylkeskommune Ivar Magne Heggli forteller at de fikk en del innspill under høringen som de nå har vurdert og tatt opp med butikkeierne på begge sider av Tenna bru.

- Saken sendes nå over til Vegdirektoratet, som er vedtaksmyndighet for dette. Vi må også gjøre noen grep med tanke på stopplinje og passeringslommer. Hvor lang tid det tar før vi får godkjenning, og alt er på plass og satt i drift er litt vanskelig å si, men skulle jeg gjette er jeg redd for at det ikke blir lysregulering her denne sommeren, skriver Heggli til ordfører Elbjørg Larsen i en e-post.

Heggli opplyser til Herøyfjerdingen at det nå er laget en rapport og et forslag som sendes Vegdirektoratet til godkjenning før påske. Han beklager samtidig at saken har tatt lang tid, men sier samtidig at dette dessverre er nokså vanlig i slike saker. Han lover imidlertid at det blir lysregulering på både begge bruene, men tviler på at de klarer det før sommeren.

Bakgrunn
Da samferdselsråd Bent-Joachim Bentzen var i Herøy 3. juni 2021 ble lysregulering av Tennbrua og Øksningsbrua nok en gang tema. Odd Inge Bardal i fylkeskommunen signaliserte da at dette tidligst kunne være på plass høsten 2021.

Tidligere ordfører Arnt Frode Jensen har gjentatte ganger tatt opp denne saken med fylkeskommunen og de siste årene har også nåværende ordfører Elbjørg Larsen fulgt opp saken.

- Jeg fikk opprettet kontakt med fylkeskommunen allerede i november 2019, og da var tilbakemeldingen at saken skulle bli sett på. Siden den gang har saken stadig blitt etterspurt uten at noe har skjedd. Det er mange som henvender seg til meg om denne saken. Spesielt på butikken på Tenna har denne saken vært etterlyst. Vi har også hatt måling på bruene som viser at det er stor trafikk. Det er mest trafikk på Tennbrua, men det er også mye trafikk på brua til Øksningan, uttalte ordfører Elbjørg Larsen til Herøyfjerdingen i juni 2021.

Økt trafikk av bobiler
Innehaver Arild Robert Grønbech ved Spar Herøy på Tenna har i rundt seks år engasjert seg i denne saken. Han har hvert år siden campingplassen ble etablert på Tenna sendt henvendelser til kommunen om at brua til Tenna må lysreguleres, men er også opptatt av at brua til Øksningan må lysreguleres.

- Største utfordringen er at det har blitt mye mer bobiler på veien, og at vi har en campingplass på Tenna. I tillegg har vi jo all den andre trafikken. Dette gjør jo at risikoen for ulykker har økt, og det er derfor viktig at vi får lysregulering på brua, sier Arild Robert Grønbech på Spar Herøy.

Kalvøyrevet bru (Øksningsbrua)
Denne brua ligger ved lakseslakteriet Mowi og går over til Øksningan krets. Denne smale brua på 300 meter ble bygd i 1979 og mangler møteplass på toppen.

Tenna bru (Tennbrua)
Brua er bygd på sekstitallet og er ikke dimensjonert for dagens trafikk. Den er mye trafikkert med en dagligvarebutikk og en campingplass på den ene siden. Dette medfører at det ofte er stor trafikk av kunder til butikken og turister til campingplassen. Det er ikke mulig å se om det kommer biler imot når man kjører opp den smale brua, og dette medfører at det er mange som må rygge. Butikkinnehavere har hatt mange henvendelser fra frustrerte kunder, og har henvendt seg til kommunen flere ganger.