Setter opp konsertversjon med musikken fra kirkespillet «Vaart daglige brød»

Eva Gullvåg Aasgaard Wermuth og Øyvind Ottesen fra Herøy skal være solister under konserten.

Torsdag 24. juni planlegges det en storstilt utendørskonsert ved Herøy bygdesamling med musikken til kirkespillet «Vaart daglige brød», som er basert på den tragiske Sandsundværulykken.

I dag er det nøyaktig 120 år siden tragedien rammet fiskeværet Sandsundvær i Herøy 22. januar 1901. Dette er bakgrunnen for at kirkespillet settes opp i år. Sterk vind kombinert med stormflo endte med at 34 mennesker måtte bøte med livet. 

Til tross for at både ferger og hurtigbåter er innstilt som følge av ekstremværet «Frank» så har Seløy Kystferie i dag vært ute på Sandsundvær med en av sine ribber. I samarbeid med Herøy kommune ble det lagt ned krans og tent lys ved minnetavla for de som omkom i den tragiske ulykken for 120 år siden. Planen var at flere skulle være med utover, men det dårlige været sørget for at det kun var Seløy Kystferie som tok turen utover på eget ansvar. Det rapporteres om at turen gikk fint, men det heftige været satte nok en ekstra spiss på markeringen.

Konsertversjon
Kirkespillet «Vaart daglige brød» inneholder 15 sanger og sangtekstene og manuset i stykket er skrevet av Ståle Botn, som dessverre gikk bort våren 2014. Det er Reidar som har komponert musikken mens det er Alf Knutsen som har skrevet korarrangementene. På grunn av usikkerhet rundt Covid-19 vil oppsetningen bli en ren konsertversjon. Hvis været tillater det er planen at konserten skal foregå ute i området rundt Prestegårdskaia. Blir dette umulig flyttes konserten inn i Herøyhallen med de smittevernbegrensninger som gjelder.

- Selv om det gjør det noe enklere å organisere, var likevel noen klare forutsetninger som måtte på plass før vi kunne gå i gang. Det viktigste var et kor. Da det ble klart at Herøy hadde et fungerende kor som ønsket å være med var det bare å trykke på startknappen, sier musikalsk leder Alf Knutsen.

Nært forhold til Vaart daglige brød
- Jeg var tett på da kirkespillet ble skapt. Jeg sa ja til å skrive korarrangementene, og ble også engasjert som musikalsk leder av forestillingen. Urfremføringen i Herøy kirke i 1997 er kanskje ett av mine største musikalske øyeblikk. Kirka var fullsatt, mottagelsen var strålende, og etter premieren ble bord og benker båret ut på kirkebakken og det ble servert kaffe og kaker.

- Jeg har også spesielt gode minner fordi min far var dypt engasjert i foreningen som organiserte spillet. De av oss som fikk være tilstede denne premierekvelden vil nok aldri glemme det. Spillet har siden blitt framført flere ganger og jeg har vært involvert hver eneste gang. Ja, jeg har et nær forhold til spillet, sier Knutsen.

Bakgrunn
Kirkespillet handler om tragedien på Sandsundvær. I dag kjenner jo mange denne historien, men for 25 år siden var det ikke like kjent. Det ble derfor en sterk opplevelse å høre historien (for mange for første gang) fortalt gjennom tekst og musikk. Ryktene om det vellykkede kirkespillet på Herøy nådde Festspillene i Nord-Norge, og i 2001 (100 år etter ulykken) ble det fremført i Trondenes kirke. 

Stjernelag
- Det er en glede å melde at vi har fått med oss solister og musikere fra øverste hylle. Eva Gullvåg Aasgaard Wermuth og Øyvind Ottesen fra Herøy er solister, og blant musikerne finner vi lokale størrelser som blant annet Jon-Willy Rydningen (tangenter) og Børge Petersen-Øverleir (gitarer). Jon-Willy og Børge, fra henholdsvis Sandnessjøen og Korgen, har begge spilt med alt som kan krype å gå i norsk musikkliv, sier Alf Knutsen.

- De siste årene har jeg vært musiker på diverse kirkespill i Herøy kirke, men nå skal jeg gjøre det samme jeg gjorde på premieren. Jeg skal dirigere. Det gleder jeg meg til!

Inngår som en del av programmet til Herøydagan
Den planlagte utendørskonserten inngår som en del av årets Herøydager, men organiseres i sin helhet av en egen kirkespillkomité. Etter at alt ble avlyst i 2020 har Herøydagskomiteen våknet til liv igjen og kommet i gang med planleggingen. Mye av programmet er også klart. Hvordan det blir er det ingen som vet noe om foreløpig, men komitéen håper og tror at det blir mulig å få gjennomført et godt og allsidig program fra 24.- 27. juni 2021. Herøyfjerdingen vil komme tilbake med en presentasjon av programmet så snart det blir klart.

Trykk på bildet under for å høre Reidar Moursund fortelle litt om bakgrunnen for åpningsnummeret «Preludium».

Børge Pettersen Øverleir
Stjernegitaristen Børge Petersen-Øverleir skal denne gangen tolke musikken til Reidar Moursund og dette er noe komponisten setter stor pris på.
Jon Willy Rydningen
Jon Willy Rydningen fra Sandnessjøen har i likhet med Børge spilt med det meste som kan krype og gå i norsk musikkliv.
Alf Knutsen
Alf Knutsen er musikalsk leder og skal dirigere koret under konserten.
Reidar Moursund
Reidar Moursund har komponert musikken og var den som hadde ideen til kirkespillet. På de de tidligere oppføringen er det også han som har traktert gitaren.
Bilder fra Sandsundvær 22
Denne navnetavla over omkomne ble satt opp i Sandsundvær i 2006. I dag, nøyaktig 120 år etter ulykka, ble det lagt ned krans og tent lys til minne om de 34 som omkom. (Foto: Kristian Olsen)

  1 / 4 
 
Sandsundvær 22. januar 2021, 120 år etter ulykka 
Sandsundvær 22. januar 2021, 120 år etter ulykka
Her er en av statsbrønnene som sørget for ferskvann til de som oppholdt seg på fiskeværet. (Foto: Kristian Olsen)
 


Annonser