Herøyfjerdingen har fått oversendt et innlegg fra Per Christian Valle som i tilegg til å praktisere som avdelingsoverlege på Universitetssykehuset i Tromsø også spiller i band. Etter å ha hørt sangen "Sandsundvær" fra kirkespillet Vaart Daglige Brød på NRK Nordlands morgensending lot han seg begeistre og han og bandet har senere framført sangen ved to anledninger.

Under er nasjonal konferanse for helsepersonell som arbeider med lungesykdommer, avholdt i Harstad i april i år og senere på Universitetssykehuset i Nord-Norges ledersamling i Tromsø for over 500 deltagere ble både historien og musikken framført.

Musikken til kirkespillet Vaart Daglige Brød er skrevet av Reidar Moursund og tekstene er skrevet av Ståle Botn. Siste gang det ble satt opp var under Herøydagan i 2010.

Vi gjengir her Per Chr. Valles brev til Herøyfjerdingen:

En hilsen til Herøy fra en annen nordlenning:
Reidar Moursunds vakre musikk lever ”et liv” også utenfor verket ”Vaart Daglige Brød”. Jeg hadde ikke hørt Moursunds musikk tidligere før jeg plutselig en dag våknet til ”Sandsundvær” på NRK Nordlands morgensending for et par år siden. Jeg syntes sangen var utrolig vakker og i løpet av kort tid var låta identifisert og cd plata Vaart Daglige Brød på vei i posten fra Reidar Moursund, forteller Per valle til Herøyfjerdingen

Sterk historie
Cd platen er jo som bør være kjent i Herøy kommune, opptak fra musikkspillet av samme navn fremført i forbindelse med 100 års minnet om den vanvittige tragedien som utspilte seg i hjemkommunen deres. Verket ble bl.a. også fremført i Trondanes kirke under Festspillene i Nord Norge.

Historien er sterk og berører stadig nye den dag i dag og selv om omstendighetene rundt denne tragedien var spesielle i og med over 30 fiskere ble tatt av havet mens de befant seg på land, er den et dystert monument over det slit og de mange ulykker våre forfedre måtte leve med for å brødfø seg og sin familie.

I ei tid hvor de fleste unge i  Nord-Norge vokser opp nær sagt helt uten kunnskap og relasjon til hav og fiske er det så viktig at noen forteller og gjør levende vår nære historie. Derfor stor takk til Reidar Moursund for det fantastisk flotte verket som nettopp bringer videre dette på en slik måte.

Musikken framført på nasjonal konferanse
Historien og musikken gjorde et sterkt inntrykk på meg og jeg fikk også lyst til å bringe historien om Sandsundvær videre. Dette ble det anledning til da bandet jeg spiller i ble hyret til to større spillejobber i vår og sommer; en nasjonal konferanse for helsepersonell som arbeider med lungesykdommer, avholdt i Harstad i april og senere på Universitetssykehuset i Nord-Norges ledersamling i Tromsø for over 500 deltagere.

For å kunne fremføre sangen Sandsundvær på en måte som i noen grad skulle yte sangen rettferdighet ble artisten Marthe Valle hentet inn som vokalist og med henne i front ble resultatet vakkert. Historien om tragedien ble fortalt i forkant og på storskjerm over bandet rullet en bilde-collage fra gamle Sandsundvær.

Rørt til tårer
Mange av tilhørerne som etterpå kom og fortalte at historien og sangen hadde rørt dem til tårer.

En annen sak er at både verket Vaart Daglige brød” og ikke minst Reidar Moursunds øvrige eminente gitarmusikk burde hatt et langt større publikum enn tilfellet er i dag, mannen lager gull av gitarstrenger.

Med vennlig hilsen
Per Chr. Valle