Dommen inneholder erstatning, overtredelsesgebyr og saksomkostninger på 11,6 millioner kroner og skal dekkes av disposisjonsfondet. I tillegg kommer også kommunens egne utgifter til advokater. Det ble også vedtatt en forvaltningskontroll av byggeprosjektet helsehus og omsorgsrom, samt revisjon av delegasjonsreglementet, etisk reglement og økonomireglementet.

Fredagens kommunestyremøte ble for første gang overført direkte på Facebook på Herøyfjerdingen. Dette var et ønske fra Formannskapet slik at flest mulig spesielt kunne få anledning til å følge behandlingen av ankesaken i «helsehussaken». Av statistikken kan man lese at det er svært mange som har sett på sendingene. Vi legger også ved link til sendingen slik at enda flere kan se overføringen fra siste kommunestyremøte.

Rådmann Geir Berglund holdt en grundig orientering om hele prosessen rundt byggingen av helsehus og omsorgsboliger. Kommunens advokater, Thomas Angell og Børge Helstrøm hadde deretter en gjennomgang av dommen fra Hålogaland lagmannsrett og redegjorde for hvorfor de ville anke dommen. De hadde også skrevet et omfattende notat der de begrunnet sin sterke anbefaling om å anke saken. Advokatene var også villige til å ikke ta betalt for arbeidet med ankesaken dersom saken ble avvist i Høyesterett

Etter orienteringen ble det holdt gruppemøte i partiene før saken ble behandlet. Etter at flere av representantene hadde pekt på at dommen inneholdt flere prinsipielle spørsmål som Høyesterett egentlig burde tatt stilling ble det allikevel enstemmig sagt nei til videre anke. De var også samstemte i at denne saken hadde vært en stor belastning for kommunens omdømme og ansatte.

- Vi må ta inn over oss, uansett om vi er uenige, at det er to dommer som foreligger. Det er gjort en del feil, men det er menneskelig. Den som aldri har gjort feil, har ikke gjort noe. Vi må ta inn over oss at feil forekommer. Jeg får håpe at vi greier å lande denne saken nå slik at vi kan begynne å leve i lag igjen. Det kan ikke være slik at enkelte ikke kan gå på en butikk uten å være redd for hvem man treffer på. Mitt budskap er derfor at man skal trå varsomt og ha i tankene at slike prosesser ikke er godt for et samfunn, sa ordfører Arnt Frode Jensen (Ap).

- Jeg vil beklage overfor de ansatte, innbyggerne og de involverte for at vi har havnet i denne saken. Det er neppe med vitende og vilje at noen av dem som sitter her har ønsket oss inn i en slik situasjon. Jeg ble overbevist av advokatene om at vi burde anke i første runde og har fått en enda mer overbevisende grunn for å anke nå. Magefølelsen sier allikevel at vi nå bør stoppe. Fortsatt sitter jeg med en følelse av at det er mye rart og merkelig i dommen. Nå må vi få vasket dansegulvet og begynne å danse igjen, sa Magnussen (H).

- Jeg er enig at denne dommen kan ha prinsipiell betydning for mange andre kommuner og at den derfor kunne vært prøvd for Høyesterett. Det smerter at vi nå må nå må ut med mellom 12 og 15 millioner kroner som skulle vært brukt på noe som kunne kommet kommunens innbyggere til gode. Jeg kjenner allikevel på en viss lettelse over å avslutte denne saken. Nå må vi ta konsekvensene av denne dommen og gå på jakt i alle ledd for å forsikre oss om at dette ikke kan skje en gang til. Jeg håper videre at vi alle kan se framover og at vi uansett hvilket ståsted vi har hatt i denne saken ikke kommer med påstander for å opprettholde konfliktnivået. Dette tjener ingen på og nå håper jeg at vi kan ha fokus på framsnakking for å bygge opp omdømmet igjen, sa Arnt Erling Paulsen (Ap).

Trykk på linken nedenfor for å se første del av overføringen kommunestyret på Facebook. I starten kan dere se den obligatoriske spørrehalvtimen før rådmann Geir Berglund begynner sin orientering ca 45 minutter ut i sendingen.

På dette klippet kan dere se advokatenes orientering.

Her er opptak av behandlingen av anken etter at partiene har hatt gruppemøte.