I år er det 120 år siden tragedien rammet fiskeværet Sandsundvær i Herøy. Den 22. januar 1901 førte sterk vind kombinert med stormflo til at 34 mennesker måtte bøte med livet.  Dette er bakgrunnen for at kirkespillet settes opp i år. På grunn av pandemien har konserten blitt utsatt flere ganger, men nå ser det endelig ut for at den blir realisert. 

Konsertversjon
Kirkespillet «Vaart daglige brød» inneholder 15 sanger og sangtekstene og manuset i stykket er skrevet av Ståle Botn, som dessverre gikk bort våren 2014. Det er Reidar Moursund som har komponert musikken mens det er Alf Knutsen som har skrevet korarrangementene. På grunn av at det fremdeles er en del smittevernregler i forhold til Covid-19 vil oppsetningen denne gangen i hovedsak bli en ren konsertversjon. Med et stort kor i tillegg til band blir også kirka denne gangen for trang, og derfor flyttes konserten inn i Herøyhallen.

Nært forhold til Vaart daglige brød
Det er Alf Knutsen som er kunstnerisk leder for konserten, og det er også han som skal lede det lokale koret. Her forteller han om sitt forhold til kirkespillet "Vaart daglige brød". 

- Jeg var tett på da kirkespillet ble skapt. Jeg sa ja til å skrive korarrangementene, og ble også engasjert som musikalsk leder av forestillingen. Urfremføringen i Herøy kirke i 1997 er kanskje ett av mine største musikalske øyeblikk. Kirka var fullsatt, mottagelsen var strålende, og etter premieren ble bord og benker båret ut på kirkebakken og det ble servert kaffe og kaker.

- Jeg har også spesielt gode minner fordi min far var dypt engasjert i foreningen som organiserte spillet. De av oss som fikk være til stede denne premierekvelden vil nok aldri glemme det. Spillet har siden blitt framført flere ganger og jeg har vært involvert hver eneste gang. Ja, jeg har et nært forhold til spillet, sier Knutsen.

Bakgrunn
Kirkespillet handler om tragedien på Sandsundvær. I dag kjenner jo mange denne historien, men for 25 år siden var den ikke like kjent. Det ble derfor en sterk opplevelse å høre historien (for mange for første gang) fortalt gjennom tekst og musikk. Ryktene om det vellykkede kirkespillet på Herøy nådde Festspillene i Nord-Norge, og i 2001 (100 år etter ulykken) ble det fremført i Trondenes kirke. 

Stjernelag
- Det er en glede å melde at vi har fått med oss solister og musikere fra øverste hylle. Eva Gullvåg Aasgaard Wermuth og Øyvind Ottesen fra Herøy er solister, og blant musikerne finner vi lokale størrelser som blant annet Jon-Willy Rydningen (tangenter) og Børge Petersen-Øverleir (gitarer). Jon-Willy og Børge, fra henholdsvis Sandnessjøen og Korgen, har begge spilt med alt som kan krype å gå i norsk musikkliv, sier Alf Knutsen.

- De siste årene har jeg vært musiker på diverse kirkespill i Herøy kirke, men nå skal jeg gjøre det samme jeg gjorde på premieren. Jeg skal dirigere, og det gleder jeg meg til!

Avventer billettsalget
Konserten organiseres av en egen kirkespillkomité, og det arbeides nå med å få på plass en løsning for bestilling av billetter. Planen er at det skal lages et salkart for Herøyhallen der folk kan gå inn og bestille seg den plassen de ønsker. De som ønsker å sitte sammen må derfor gjøre felles bestilling. I og med at avstandsbegrensninger fortsatt gjelder, og arrangøren er usikker på hvilke regler som vil gjelde under konserten, velger de å vente litt med billettsalget. Det vil komme nærmere informasjon så snart billettene legges ut for salg.

Trykk på bildet under for å høre Reidar Moursund fortelle litt om ulykka og bakgrunnen for de 15 sangene i kirkespillet. 

Hovedbilde: Koret, dirigent Alf Knutsen, deler av arrangørstaben og komponist Reidar Moursund er samlet utenfor Herøy kirke før første øving.