Dønna kommunestyret vedtok å gjennomføre en to-nivåmodell som administrativ organisasjons-modell med virkning fra og med 1. juli 2009.

Ønske om evaluering I møte i kommunens strategisk ledelse den i slutten av januar i år ble det besluttet å evaluere modellen. Det ble i dette møtet også uttrykt ønske fra politisk ledelse om å foreta evaluering.

Rådmann Tore Westin vil ikke gå i detalj, men trekker likevel noen konklusjoner:

- Det er meget delte oppfatninger om tonivå-modellen har gitt mer effektive beslutningsprosesser.

- Det synes som det er stor overvekt av de som mener at ny organisasjonsmodell ikke har gitt klarere ansvarsplassering.

- Det synes å være meget delte oppfatninger hvorvidt innføring av tonivå-modell har flyttet beslutninger nærmere brukere/publikum.

- Det synes å være stor overvekt av de som mener at innføring av tonivå-modell har medført svekkelse av den faglige kapasiteten i forhold til administrasjonsoppgaver.

- Det hersker stor uenighet hvorvidt man bør endre organisasjonsmodell. Det synes som kun en enhetsleder ønsker seg tilbake til etatsmodellen, mens fagorganisasjonene og de to politiske partiene ønsker etatsmodellen igjen.

Ta til etteretning Rådmannen registrerer også at det er noen forskjeller mellom svar fra enhetsledere og for eksempel fra de to politiske partiene.

Med bakgrunn i innkomne svar vil rådmannen rå kommunestyret til å ta resultatene fra gjennomført evaluering til etterretning.

Alternativer Rådmannen føler at evalueringen tilsier at noe må gjøres og at følgende alternativer kan være aktuelle:

Alt. 1 - Nødvendige justeringer av tonivå-modellen for å forsøke å oppnå forbedringer.

Alt. 2 - Returnering til etatsmodellen, slik som det gis klare signal om at er ønskelig, blant annet fra to av partiene som utgjør politisk flertall i kommunestyret.

Rådmannen skriver at en beslutning om å gjeninnføre etatsmodellen er fullt ut gjennomførlig, men rådmannen er noe usikker på hvilke konsekvenser dette vil få.  

Bemanning                                                                          ”Rådmannen tenker her spesielt på gjennomførte og forestående stillingsreduksjoner i administrasjonen som vil måtte få betydning for oppbemanning av for eksempel tre etatsadministrasjoner samtidig som man skal beholde stabsfunksjoner som krever bemanning i rådmannens stab. Følgende problemstillinger vil måtte avklares i forkant:

- Hvor mange etater skal man ha og skal disse for eksempel organiseres som sist?

- Hvilke arbeidsoppgaver skal legges til etatsadministrasjonene og skal disse ha samme bemanning som sist?

- Hvilke oppgaver skal utføres av rådmannens stab og skal denne ha samme bemanning som sist?

- En endring i organisasjonsmodell tilbake til etatsmodellen vil måtte få betydelig endringer i ansvarsområdene til enhetsledere i forhold til personalforvaltning/ansettelser og økonomiforvaltning og således i forhold til lønnsmessige konsekvenser.

Dette må avklares gjennom omstillingssamtaler og forhandlinger med fagorganisasjonene”, skriver Westin.

Ber om utredning Rådmannen vil tilrå at kommunestyret anmoder rådmannen om å utrede hvilke personell-messige og økonomiske konsekvenser det vil ha å gjenninnføre etatsmodellen og at en slik betenkning utarbeides i samråd med tillitsvalgte og enhetsledere.

I tillegg bør også kommunestyret anmode om en betenkning i forhold til ”korrigeringstiltak” i dagens tonivå-modell og at denne utarbeides på samme måte.

”Med bakgrunn i de økonomiske utfordringer kommunen står ovenfor når det gjelder utarbeidelse av årsbudsjett for 2013 og økonomiplan for perioden 2013-16 samt bemannings-situasjonen i kommuneadministrasjonen, vil dette arbeidet måtte ta tid og det er ikke realistisk at rådmannen klarer å legge fram betenkningene for kommunestyret før etter årsskiftet”, skriver rådmann Tore Westin.

Han innstiller slik:

1. Kommunestyret tar resultatene fra gjennomført evaluering av kommunens administrative organisering til etterretning.

2. Kommunestyret anmoder rådmannen om å legge fram en betenkning på hvilke personellmessige og økonomiske konsekvenser det vil ha å gjenninnføre etatsmodellen og at denne utarbeides i samarbeid med tillitsvalgte og enhetsledere.

3. Kommunestyret anmoder videre om at rådmannen også utarbeider en betekning på hvilke tiltak som bør iverksettes for å forbedre dagens organisasajonsmodell og at denne utarbeides i samarbeid med tillitsvalgte og enhetsledere.

4. Kommunestyret vil behandle ovenfornevnte betenkninger fra rådmannen og ta stilling til eventuelle endringer av organisasjonsmodell i løpet av 1. halvår 2013.