Voldsom interesse for fagbrev

laerlinger
Sju personer fra Dønna og Herøy er for tiden lærlinger innen sjømatproduksjonsfaget i regi av Tverrfaglig Opplæringskontor for ytre Helgeland. Lærer for kullet, Asbjørn Aalstad, melder om voldsom interesse for å ta fagbrev.
Til jul i år skal disse lærlingene innen sjømatproduksjonsfaget opp til en meget omfattende teoretisk tverrfaglig eksamen.
 
Når denne er gjort og læretida er ute, blir lærlingene meldt opp til fagprøven.
 
Kundene krever fagbrev
- Mange av bedriftenes kunder krever at de ansatte i bedriften de kjøper tjenester av skal ha fagbrev.
 
I det siste har interessen for å ta fagbrev nærmest tatt helt av.
 
Tverrfaglig opplæringskontor for ytre Helgeland har derfor 160 - 170 lærlinger å ta hand om, i tillegg til 40 - 50 praksiskandidater.
 
Så vi har nok å gjøre, forteller Asbjørn Aalstad til Herøyfjerdingen.
 
Sjømatproduksjonsfaget ligger på VG2-nivå.
 
Ikke lærebøker
Et stort problem for dagens lærlinger i dette faget er at det ikke finnes lærebøker som lærlingene kan bruke.
 
- Jeg presenterer stoffet, og så er det opp til lærlingene å lese og fordype seg videre. Problemet er at de er nødt til å finne stoffet på internett.
 
Det kreves dermed en god del egeninnsats fra lærlingenes side, sier Asbjørn Aalstad til Herøyfjerdingen.
 
Mer omfattende eksamen 
Som om dette ikke var nok, så er teorien som lærlingene skal gjennom blitt mye mer omfattende de siste årene.
 
- I tillegg er den tverrfaglige teoretiske eksamen blitt meget krevende. Her får lærlingene en oppgave hvor de skal se flere ting i sammenheng.
 
Oppgaven kan blant annet handle om hygiene, bedriftens kvalitetssikringstiltak eller en annen økonomisk oppgave.
 
Som å se på hvordan man kan få lønnsomhet i produksjonen i en bedrift, sier Aalstad.
 
Topp resultater
Til tross for dette, kan han registrere meget gode resultater av lærlingene.
 
- Det forrige kullet tok sin eksamen sist uke og uka før der med beste karakterer. Så det har gått veldig bra, avslutter Asbjørn Aalstad.
laerlinger
Disse er lærlinger innen sjømatproduksjonsfaget. Fra venstre Øystein Hilstad (Dønna), Ole Andersen, Arnt Helge Johansen, Karine Holstad, Jonny Roger Johansen (alle Herøy) og Kenneth Pettersen. Asbjørn Aalstad til høyre. Roger Nyrud (Dønna) var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Annonser