Oldefaren til Kai Carlson-Wee, Olaf Carlson (Karlsen), var tilstede på Sandsundvær i 1901 da en kombinajon av springflo og uvær tok livet av 34 mennesker. Halvbroren til Olaf skal etter det han har fått fortalt hatt navnet Einar og ha omkommet i ulykken. Familien skal ha kommet fra Gåsvær.

Vi møter Kai ved minnebautaen på kirkegården over de som omkom i Sandsundværulykka. Tidligere på dagen har han hatt seg en prat med Reidar Moursund og fått mer informasjon om selve ulykka. Moursund har i lang tid vært opptatt av omstendighetene rundt ulykka og har også gitt ut et hefte der ulykka omtales.

Fra San Francisco til Herøy
Når vi spør Kai om hvorfor han har tatt turen til Herøy forteller han at han har hørt en historie i familien om denne ulykka og at at han derfor ønsket å få vite mer om den.

- Oldefaren min Olaf var 13-14 år da ulykka skjedde og halvbroren hans omkom i ulykka. Jeg fant en person blant de omkomne som het Einar, men det står ikke at han kommer fra Gåsvær så jeg er ikke helt sikker. Dersom det er noen som kan hjelpe meg med mer informasjon er jeg svært takknemlig for det, sier Carlsen-Wee.

Hørt historien fra bestefaren
- Det er min bestefar Einar Roald Carlson som bor i Mnnesota i Nord-Dakota som har fortalt meg om ulykka. Etter ulykka mente mor til min oldefar, Olina, at det ikke var noen framtid å være i Norge og hun rådet han derfor til å søke lykken i Amerika. I 1903 kom han til Nord-Dakota og ble etterhvert pastor og misjonær i den lutherske kirke. Det samme ble min bestefar, sier Carlsen-Wii.

- Min tippoldemor (Olina) var først gift med en mann med navn Ulrichsen fra Gåsvær og deretter med Karl Olsen, som opprinnelig kom fra Vega, og som er min tippoldefar. Olaf Carlson hadde tre søsken og fem halvsøsken og en av dem var gutten som druknet i stormen. Jeg har en fjern slektning som bor i Sandnessjøen som heter Lillian Ulrichsen og jeg tror hun fortsatt eier land på Gåsvær, sier Kai.

Lærer på unviersitetet i Stanford
Kai er til daglig lærer på unversitetet i Stanford like utenfor San Francisco i tillegg til at han skriver poesi. Han fikk dessverre ikke tatt turen ut til Sandsundvær for å se på forholdene der, men han fikk med seg heftet om ulykka hos Reidar og fikk se bilder av området.

- Jeg kommer opprinnelig fra Minnesota som de fleste i min familie gjør. Mitt besøk i Herøy var veldig inspirerende. For meg som kommer fra USA virker det som om Norge er et vakkert land med flott natur og trolsk landskap. Landskapet og øyene i Herøy er helt unike og jeg ønsker å besøke området igjen og bli bedre kjent, avslutter Kai Carlson-Wee.

Dersom det er noen som har mer informasjon om Sandsundværulykka og omstendighetene til slektningene av Kai Carlson-Wee er det bare å sende dette til Herøyfjerdingen så skal vi bringe det videre til han.

Her kan dere lese mer om Sandsundværulykken. (lokalhistoriewiki.no)
Trykk her