Det er Trond Olsen som har tatt initiativet til møte med Herøy kommune 1. november.

Her ble det enighet om å fortsette diskusjon om samarbeid på spesielt brannberedskap i sørøyene, men også innen reiseliv.

Brannberedskap - Vi skal videreføre diskusjonen om en avtale om brannberedskap, slik at vi får brannmannskaper fort ut til Husvær og Brasøy når ulykken er ute.

Herøy kommune ser for seg en avtale om denne transporten av mannskapene, men vi har lite penger på budsjettet.

Så dette må i så fall bli innenfor dagens rammer.

I dag har vi avtale med legeskyssbåten ”Herøygutten” hvor det også er utstyr om bord.

Aktuelt med avtale Men båten skal nå selges og det kan være aktuelt å gjøre avtale med Seløy Kystservice, sier rådmann Roy Skogsholm til Herøyfjerdingen.

Herøy kommune har utplassert utstyr i sørøyene hvor fem-seks personer skal utgjøre et frivillig grendelag og fungere som tilrettelegger for Herøy Brannvesen når ulykken er ute.

Reiseliv Trond Olsen har også tatt opp med Herøy kommune muligheten for å satse på et liknende opplegg som blir gjort i Vega.

- For rundt to uker siden, var jeg på Vega under åpningen av ”Vandreruter” – ett samarbeide mellom Vega kommune, Din Tur og reiselivsbedrifter på Vega.

Det Vega konkret gjør, er at de har ansatt flere personer på heltid, for å lage prosjekter, søke midler og arbeide aktivt for å møysommelig bygge opp ett nettverk av tjenester og virkemidler, for å få en livskraftig næring.

Skjærgårdsoppsyn De har blant annet søkt midler for ”skjærgårdsoppsyn”. Dette er midler som skal gå til både planer og faktisk oppsyn og rydding i skjærgården, noe som er svært viktig.

Vi får selv mange tilbakemeldinger på områder som burde vært ryddet i Herøy, samt oppgaver og tilrettelegging / renovasjonstjeneste, som burde vært tatt tak i, sier Trond Olsen til Herøyfjerdingen.

Sommer-ruter Han legger til at Vega tilrettelegger for bruk av kommunen utover kommunesenteret.

- De har søkt midler for å opprette sommer-ruter til alle ”værene” –  Bremstein - Skjærvær – Lånan – Hysvær – Søla – Skogsholmen og flere områder.

Dette for at turister og ferierende skal kunne komme seg ut i kommunen, sier Trond Olsen som ser for seg noe liknende i Herøy.

Positiv til turistsamarbeid Og rådmann Roy Skogsholm sier at Herøy kommune er positiv til et samarbeide med Seløy Kystservice AS om å lage et ruteopplegg i øyene for turister.

- Vi deltar gjerne, selv om det er Nordland Fylkeskommune som er rette instans for dette.

God idé Men vi syns idéen er god og skal prøve å sette inn personal-ressurser som kan jobbe sammen med Seløy Kystservice om dette.

Så får vi se om vi kan hente noen fylkeskommunale midler, sier Roy Skogsholm og legger til at det blir Stig Neraas fra Herøy kommune som får denne jobben.

Skulle hatt oppsyn med Trond Olsen er glad for at kommunen er med så langt på brannberedskap og reiseliv, men skulle gjerne hatt kommunen med på dette med oppsyn i skjærgården.

- Vi kunne i alle fall startet litt forsiktig og bygget opp en tjeneste på sikt. Herøy Kommune er en typisk skjærgårdskommune, og har noe av den mest komplekse og krevende skjærgård på hele norskekysten.

Verdens vakreste skjærgård Vi har samtidig ”Verdens vakreste skjærgård – ett utsagn som er brukt så ofte, av så mange, at vi snart må begynne å ta dette på alvor.

Dermed også ta ansvaret for å vedlikeholde skjærgården vår.

Vi får ofte tilbakemeldinger på forsøpling i skjærgården og spørsmål om ingen har ansvaret for å rydde opp.

Det er som kjent ingen som har det ansvaret, og det mener vi ikke kan fortsette, sier Trond Olsen til Herøyfjerdingen.

Det er servicebåten ”Targa” som er tenkt brukt i alle disse sammenhenger, men en av selskapets RIB’er er gode alternativer dersom Targa er opptatt.

Vekstnæring - Men – vi er i alle fall i gang med et samarbeid, men jeg vil følge opp dette med oppsyn og beredskap i skjærgården.

Det kan blant annet gå på utplassering og oppfølging av søppelbokser i skjærgården.

Turistnæringa er det største vekstnæringen i Herøy, og det må vi ta konsekvensene av, avslutter Trond Olsen.