- Det er så langt ikke noe klatremiljø på Helgelandskysten. Hadde jeg ikke havnet i Oslo, ville jeg neppe vært på dette nivået, forklarer Asbjørn Moe entusiastisk.

Vi ble med da han klatret i et av "fjellene" på Øksningan. Som medhjelper var søsteren Marianne med for blant annet å holde i tauet. Sikkerhet er en viktig ting med klatring.

Klatret i "The Nose" HERØYFJERDINGEN skrev om Asbjørn Moes klatretur i The Nose i USA for mange år tilbake. Den gangen overnattet han og klatreteamet i telt hengene i fjellveggen flere hundre meter over bakken. Men Asbjørn Moe vet hva han holder på med. Han har flere ganger vært benyttet at Norges Klatreforbund som instruktør og han har undervist på mange samlinger.

Nå vil han gjerne hjelpe til med å utvikle et klatremiljø i Herøy. - Jeg har jo lagt merke til at det er kommet en klatrevegg i Herøyhallen, uten at den kanskje er så mye brukt. Det er mange som prøver seg i klatrevegger, men derfra til å prøve seg utendørs ser ut til å være en barriere for mange, sier Asbjørn Moe.

Avansert vegg Og akkurat dette henget på 17-18 meter i Øksningan er faktisk blant de mest avanserte utfordringene på Helgelandskysten. Ikke på grunn av høyden, men av ulike andre grunner. Som blant annet avstandene mellom gripepunkter og stigning (her går det rett opp).

- Dette henget har en vanskelighetsgrad på 8 til 8+. Det er bare om lag 30 klatrere i Norge som har klatret 9 / 9minus, mens 15-20 stykker har klart vanskegraden 9 blank, forteller Asbjørn mens han klargjør seg for å bestige veggen.

Han skal bruke seks bolter som han satte opp i 2001. Disse anbefaler han ikke for alle og enhver å prøve seg på. Uten de nødvendige kunnskaper og ferdigheter vil det være for farlig.

Saka ere mye forkortet i forhold til papirutgaven