Kommunestyret i Dønna behandlet spørsmålet om bygging av nytt bofellesskap med heldøgns-omsorg, til erstatning for dagens bofellesskap på Kvitberget, Bjørn, i møte den 13. desember i fjor.

Imot i fjor Da stemte ni imot bygging av nytt bofellesskap, med begrunnelsen: ”Kommunestyret finner det ikke økonomisk forsvarlig i denne omgangen å utvide prosjektrammen med ytterligere 30 prosent, og på den bakgrunn forkastes mottatte anbud for bygging av ”Åssletta”.

Et mindretall på sju stemte for å gjennomføre bygging, noe som i desember var beregnet å koste 26 millioner kroner.

Kvitberget videreføres Samtidig vedtok flertallet at tilbudet for funksjonshemmede videreføres inntil videre med Kvitberget som hovedbase.

Men i samme kommunestyrevedtak heter det at ” Innholdet og organisering av tjenestetilbudet/-produksjonen evalueres innen 30. juni 2012 av brukere/foresatte og kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne”.

Dette ble fulgt opp ved at ordføreren innkalte brukere/verger til et dialogmøte i februar.

Nytt bofellesskap I etterkant har det ”vært kontakt” mellom ordfører og leder av råd for mennesker med funksjonsnedsettelse.

Dermed kan formannskapet 30. august snu opp/ned på kommunestyrets vedtak fra desember.

For rådmannen foreslår at det bygges et nytt bofellesskap med sju utleieleiligheter, en avlastningsleilighet i tillegg til moderne fasiliteter for ansatte og nødvendig fellesareal.

Kvitberget blir ungbo Dagens bofellesskap, Kvitberget, foreslår rådmannen skal pusses opp og benyttes som ungbo-leiligheter.

Dette forutsetter at styret i Dønna boligstiftelse planlegger i iverksetter dette så snart bygging av nytt bofellesskap er begynt.

I en annen sak – som omhandler kommunens boligmasse i dag - skriver rådmannen at han ikke kan tilrå at det bygges nye leiligheter øremerket psykiatriomsorg, ettersom behovene her vil bli dekket gjennom eksisterende boligtilbud.

Urealistisk Det er Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse som har foreslått at det skal bygges to – tre leiligheter på Glein til bruk for psykiatri.

Rådmann Tore Westin mener det er urealistisk ut fra økonomiske hensyn å bygge flere mindre bofellesskap med heldøgnsomsorg.

Han mener også at behovet per i dag dekkes gjennom eksisterende tilbud og boligmasse. I tillegg vil rådmannen påpeke at slik bygging heller ikke er prioritert i vedtatt økonomiplan for perioden 2012 – 2015.

Rusomsorgen Rådmann Tore Westin mener at det største ”problemet” i dagens boligforvaltning er knyttet til rusomsorgen.

”Kommunen har de senere år hatt ”tyngre rusmisbrukere” som leietakere og dette skaper betydelige problem i forhold til nabolag og sterkt økende vedlikeholdsbehov av leiligheter som er blitt disponert av disse.

Lage egen sak Rådmannen vil derfor tilrå at kommunestyret anmoder rådmannen om å lage en egen sak vedrørende hvilken bolig/leiligheter som det er mest hensiktsmessige ut fra alle hensyn, både menneskelige og økonomiske, å disponere for utleie til tyngre rusmisbrukere”, skriver rådmannen i sin vurdering.