Prosjektet skal sette fokus på ernæring hos pasienter i sykehjem og hjemmetjeneste og er ment å skulle inspirere sykehjemmene til uformelle møteplasser om mat og måltid.

Maten e’ god den Bakgrunn for prosjektet er en spørreundersøkelse en spørreundersøkelse hvor blant andre Bodil Lillegaard reiste rundt på sykehjemmene og intervjuet beboerne.

Her kom blant annet bemerkningen som har gitt navn til prosjektet: ”Maten e god den, det e’kje da”.

- Vi vil ha fram den gode samtalen både mellom ansatte og beboerne. Det er kanskje ikke nok at maten smaker godt, for den er nemlig også minner fra det levde liv.

Vemod og savn Maten kan være vemod og et savn om det som en gang var, uttaler kokk Eli Heidi Edvardsen og enhetsleder ved Herøy omsorgssenter Wenche S. Jørgensen til Herøyfjerdingen.

Til i morgen skal førstnevnte ha satt opp en liten fotoutstilling til dette prosjektet. Bildene er laget av fotograf Kristian Sivertsen.

De har invitert Herøy formannskap til omsorgssenteret for å informere om prosjektet.

Det sosiale viktig Prosjektet viser også viktigheten av at pleiepersonalt deltar i matsituasjonene og at måltidet ellers er både innbydende og smakfullt. Det sosiale rundt maten er med andre ord viktig.

- Vi har beboere som trenger mye hjelp for å få i seg tilstrekkelig næring, og disse trenger hjelp i matsituasjonen.

Personalressurser Dermed er vi inne på diskusjonen om personalressurser, for pleierne får en utfordring, sier de to.

Akkurat dette blir nok en utfordring som politikerne får når de besøker Herøy omsorgssenter tirsdag formiddag.

BAKGRUNN: Statens helsetilsyns samlerapport fra 2010 konkluderer med at kun en tredjedel av helse- og sosialtjenestene i norske kommuner oppfyller kravene til adekvat tilsyn.

Tilsynet fant meget store mangler i det daglige arbeidet med å forebygge og behandle underernæring hos eldre som mottok sosial- og helsetjenester.

Etter Helsetilsynets oppfatning er det en reell fare for at eldre med ernæringsproblemer ikke blir fanget opp av kommunens tjenesteapparat, og at de dermed heller ikke får nødvendig hjelp til å få dekket sitt grunnleggende behov for mat og drikke.

UTVIKLINGSSENTER FOR SYKEHJEM

Utviklingssenter for sykehjem i Nordland består av sykehjemmene i Herøy, Alstahaug, Leirfjord og Dønna.

Utviklingssenter for sykehjem i Nordland skal være en pådriver for kunnskap og kvalitet i sykehjem i Nordland fylke.

Dette innebærer at sykehjemmene skal være

1) Pådrivere for fag- og tjenesteutvikling innen lokalt og nasjonalt definerte satsingsområder 2) Pådrivere for videreutvikling av praksistilbudet til elever, lærlinger og studenter 3) Pådrivere for kompetanseutvikling hos ansatte 4) Tilretteleggere for forskning og utvikling i helse- og omsorgstjenestene

Utviklingssenter for sykehjem i Nordland har sendt ut denne pressemeldingen hvor det blir orientert om arbeidet.