Vikarprest med slekt i Herøy

Tom Sverre Tomren

Tom Sverre Tomren fra Bergen har for tiden deltidsengasjement som vikarprest i Herøy. Han har mye slekt i kommunen og har vært her jevnlig de siste 35 år. 

Bestefaren til Tom Sverre het Johan Pettersen og kom fra Lamholmen like ved Tennvalen i Herøy. Ifølge Tom Sverre har denne delen av slekten vært i Herøy helt siden reformasjonen på 1500-tallet. En mislykket makrellfangst førte imidlertid til at han havnet på Sotra utenfor Bergen.

- Jeg har vært her om sommeren jevnt og trutt de siste 35 år. Bestefaren min reiste sørover og hadde en dårlig opplevelse under makrellfiske. Hele fangsten havnet på havet, og det gikk såpass inn på han at han valgte å gå i land sør på Sotra. Etter en tid sendte han bud på min bestemor som satt hjemme med fire barn, der en av dem var min mor. Dette er nok grunnen at jeg ble til, sier Tomren.

Bestefaren til Tom Sverre fikk seg jobb i industrien og arbeidet der til han ble pensjonist. Da bygde han seg hytte på Lamholmen og flyttet etterhvert tilbake sine hjemtrakter.

Bor på hytta etter bestefar
Tom Sverre jobber til vanlig som førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet og er også utdannet prest. Han har nå et forskningssemester i tillegg til at han har takket ja til et engasjement i tre måneder som prest i Herøy i 50 prosent. Tomren har også vært misjonær i Afrika i mange år og drevet med mye forskjellig.

- Jeg har jobbet litt som prest ved siden av å være akademiker, og synes det er kjekt og spennende å ha et deltidsengasjement som prest her i mine forfedres kirke. Det er selvsagt en bakdel at jeg får møte lite folk i disse tider, men jeg kan jo ikke akkurat håpe på flere begravelser.

- Jeg var i Nord-Kamerun i Afrika da pandemien brøt ut og da var det nokså dramatisk å få en tekstmelding fra ambassaden om at vi måtte forlate landet så fort som mulig. Vi visste jo ikke hva dette var og det var nokså dramatisk, sier Tomren.

Påsken er den største høytiden i kirken
Tom Sverre synes menigheten i Herøy har vært flinke til å få ut digitale sendinger under pandemien.

- Påsken er jo den største høytiden i kirken, selv om folk flest tror at det er julen. Påsken ble jo feiret i 300 år før den kristne kirke begynte med julefeiring. Vi fikk jo bare være 20 personer i kirken. Det var dåpsfolk som var der, men ellers var det kun digitalt. Jeg synes de har vært flinke i Herøy med å streame gudstjenester. De har også lært underveis og det har blitt stadig bedre.

- Jeg har alltid vært glad i kirken i Herøy og synes dette er Helgelands flotteste katedral. Det er jo også bra at den blir vist mer på digitale plattformer. Dette er egentlig en stor turistattraksjon som burde vært trukket enda mer fram.

Kan kontaktes ved behov
Vikarprest Tom Sverre er åpen for at folk som ønsker det kan ta kontakt med han.

- Jeg er her som prest i 50 prosent og dette er en krevende tid for mange. Sitter det ensomme folk alene hjemme så kan de godt ringe til meg hvis de ønsker det. Dette er en tjeneste som vi har og de kan også komme på besøk hvis de ønsker det. Det er mange som er ensomme og vi er faktisk her med taushetsplikt og lang erfaring med å prate med folk. Jeg er også prest av den gamle skole som gjerne kan være tilgjengelig hele døgnet, avslutter vikarprest Tom Sverre Tomren.

For de som ønsker å ta kontakt med Tom Sverre så kan han kontaktes på tlf. 900 49 696.

Foto: Privat

 

 

Annonser