Herøy kommune har vært MOT-kommune helt siden mars 2012. MOT er en organisasjon som arbeider for å skape et varmere og tryggere oppvekstmiljø gjennom å bevisstgjøre ungdom til å ta egne valg og vise mot: mot til å leve, mot til å bry seg, mot til å si nei. I regi av MOT foregår det et holdningsutviklende arbeid i skoler og på ulike fritidsarenaer.

Denne har det blitt en samling som bærer navnet Ung-Motivator+. Herøyfjerdingen har tatt en prat med noen aktørene for å høre litt om programmet for samlingen og hvordan det har gått.

Positive og engasjerte ungdommer
Kirsti Iversen er MOT-coach på Herøy skole sammen med Lise Theimann. Hun forteller om ei vellykket samling med positive og engasjerte ungdommer.

- Under samlingen fokuseres det mye på ungdommer som rollemodeller og at de skal utgjøre en forskjell i forhold til det å bry seg og gjøre tilværelsen lettere for medelever. Ikke minst skal de prøve å spre glede og gjøre dagen best mulig for sine medelever. Inkludering er et viktig begrep i dette arbeidet, sier Iversen.

Kirsti rapporterer ellers om et artig døgn med mange forskjellige aktiviteter. I tillegg til ulike øvelser har ungdommene også vært ute i robåter og spilt boblefotball.

Masse liv og gode diskusjoner
Ellen Homstad (20) er ansatt i organisasjonen MOT og ledet samlingen i Herøy.

- Jeg har vært i Herøy for første gang og synes det er veldig fint her. Jeg har mange ulike oppgaver i MOT, men jobber en god del med unge Motivatorer. Det er artig å være ute på slike steder og treffe ungdom. Jeg begynte å jobbe i MOT i august 2018, men har gått gradene og har også vært ung MOTivator selv og gikk på ei skole i Overhalla som var med i MOT. Så var jeg så heldig at jeg fikk komme på ei samling på Gråkallen i Trondheim og fikk en forståelse av hva MOT-konseptet var. Da fant jeg ut at dette var så viktig og var noe som jeg ville arbeide videre med.

- Det har gått veldig bra på samlingen og det har vært masse liv, mange gode refleksjoner, diskusjoner og gode poeng. Det har vært en fantastisk ungdom å jobbe med og de er virkelig giret for å gå ut å jobbe for å forsterke MOT-arbeidet. Denne gjengen skal være god på MOT-verdiene og etter å ha blitt kjent med dem føler jeg meg trygg at de gjør dette. De byr på seg selv og tør også å dumme seg ut, sier Homstad.

Trives i rollen
Thea Wang Larsen og Chris Daniel Salvador Gjengaar er Herøy skoles unge MOTivatorer. For å bli det må man søke om dette og etter avstemming blant de andre elevene og vurdering av MOT-koordinatorene velges da de beste kandidatene til denne rollen.

- Det har vært veldig koselig på samlingen og vi har lært veldig mye og ble kjent med de andre unge MOTivatorene. Dette er noe vi vil ta med oss videre i livet. Vi trives veldig godt i denne i denne rollen og om ikke så lenge skal vi lage opplegg og ha ei samling med 7. klasse, sier Thea og Chris.