Velkomstpakkene besto av gavekort fra næringslivet i Herøy (Marine Harvest, Spar, Kremmarhuset, Etcetera, Herøy Sport og Fritid As, Herøy bil og maskin AS og en måneds kort gratis trening på Sprut). Etter utdelingen ble det åpnet to utstillinger.

Fotoutstilling
Polskfødte Sylwia Komajda-Sikora har bodd i Herøy i fire år, og brukt kamera flittig. Hun viste bilder tatt på Herøy, noe som kanskje vil få mange til å se på landskapet med nye øyne. Ørsmå detaljer i blomster, mange av dem tatt på arbeidsplassen som er Tommy Eides blomsterbutikk. Mange små detaljer i fjæra, og store landskapsfoto med dramatiske skyformasjoner. Det er også bilder fra Polen med frodige blomsterenger, sommerfugler og bier. Hun bruker photoshop kun til å bedre kontrastene i bildene, og jukser ikke med å legge inn andre elementer. Det krever et våkent øye, sans for både detaljer og det store overblikket. Hun er i ferd med å starte sin egen virksomhet; Sylwia Art Photo, som skal framkalle, printe og ramme inn bilder, plakater og naturligvis egne foto.

Peacepainting
Den andre utstillingen er fra maleverkstedet «Peacepainting» i BrasøyGalleriet. Det var ungdomsklubben som sto for arbeidene, som er et ledd i et internasjonalt prosjekt. Det ble startet av Catrine Gangstø fra Bindal i 2007, men hun har nå tatt med seg Tone Toft fra Brasøy som kunstnerisk leder. Peacepainting har hatt prosjekter i mange land, både Nord-Korea, Russland, Tunisia, Polen og andre. Poenget er at barn og unge skal male bilder med budskapet «Fred og mellomfolkelig forståelse». Bildene blir forsynt med et portrett av kunstneren, tittel og et sitat om hva de mente med akkurat det motivet. Bildene blir så sendt rundt mellom alle stedene hvor det har vært slike prosjekter, og hengt opp. De henger på alle flyplassene på Helgeland og flere andre steder i Norge. I Utenriksdepartement, Forsvarsdepartement og Kulturdepartement – i mange land rundt om i verden.

Tekst: Bjørn Økern