Det er bare noen få unger som leker utenfor barnetrinnet ved sentralskolen. Men de skal ikke gjøre lekser eller gjøre annet skolearbeid på ennå et par uker. De benytter seg av SFO-tilbudet ved skolen.

Men 22. august klokken 8.30 kan Lars Olav Mogård Larsen ønske velkommen til alle sine 176 elever. Blant disse også 7 førsteklassinger.

- Møt opp utenfor hallen - Elevene stiller opp utenfor Herøyhallen og blir hentet inn klassevis i hallen hvor vi skal ha en tradisjonell åpning. Etter åpningen i hallen går elevene sammen med sine lærere til sine respektive klasserom, forteller Larsen.

Og for første gang på 10 år er det en ryddig skole og skoleområde som møter elevene. Ingen utbygging eller renovering pågår. I stedet har utemrådet fått flere pluss - ikke minst kunstgressbanen.

Og klasserommene er ferdig renoverte og framstår som lyse, trivelige og pene.

Kunnskapsløftet Lars Olav Mogård Larsen er på mange måter både spent og full av forventninger foran nytt skoleår.

- Vi er i startgropa til en ny reform - Kunnskapsløftet. I fjor brukte vi mye tid på å lage planer som i år skal tas i bruk for fullt. For ungdomstrinnet kommer blant dette med karriere-veiledning inn i bildet med smakebiter fra videregående skole.

- Dette er spennende fordi elevene blant annet raskt skal se resultatene av eget arbeid.

Arbeidsplasser for lærerne - Dessuten har skolen gjort et kjempeløft for lærerne ved at alle nå får egen arbeidsplass med datamaskin, sier Larsen videre.

Siden i fjor er kontorassistent-stillingen ved sentralskolen inndratt. Per i dag har ikke rektoren kontorhjelp, men assistent i skole og SFO Hilde Olsen vil bli omdisponert til noe kontorarbeid.

- Det betyr dessverre noen timer mindre assistent i skole og SFO, beklager Larsen.

På både barne- og ungdomstrinn er det kommet nye kopimaskiner med fargeutskrifter. Og disse skal fra nå også brukes til å skrive ut fra datamaskinene. Det vil blant annet bety store besparelser i forhold til å bruke vanlige printere, sier rektor Lars Olav Mogård Larsen.

Aktivitetsløype Da Herøyfjerdingen besøkte sentralskolen tirsdag holdt vaktmesterne Norvald Nilsen og Leif Ole Edvardsen på med å montere apparater til en nylig innkjøpt aktivitetsløype.

Denne blir stående om lag 50 meter fra skolebygningen, inn mot skogen. Her kan elevene ta ut litt energi mellom undervisningsøktene.

- I forbindelse med opparbeid av kunstgressbanen ble deler av uteområdet til skolen tatt. Kommunestyret har sagt at skolen skal få nytt område og det har vi fått mot skogen.

- Aktivitetsløypa vil bestå av 10 ulike apparater. I denne sammenhengen skal hytta ved skolen flyttes om lag 20 meter inn mot skogen.

- Dessuten skal vi bygge et lite amfi utenfor skolen på samme side. Amfiet kan brukes til små opptredener og eller for å samle ungene ute, opplyser Larsen.

Legger om skoledagen Skolen har fått øremerkede midler til lekeområdet. I tillegg har skolen fått tilskudd fra fylket, og opparbeidingen av området er basert på mye dugnad.

Elevene vil merke en liten omlegging av skoledagen allerede fra start. For å få tid til å bruke aktivitetsløype og ellers drive med fysisk aktivitet blir pausen klokka 10 utvidet fra 10 minutter til 20 minutter.

Dette tas inn ved å kutte matpausen ned til 35 minutter. Dermed starter og slutter skoledagene som før.

- Vi har også satt av tid til leksehjelp på både barne og ungdomstrinn to dager i uka, avslutter Lars Olav Mogård Larsen som gleder seg til elevene igjen skal fylle skolen.

203 elever i Herøy Totalt er det 203 elever i Herøy fra høsten - fra 1. til og med 10. klasse. Bortsett fra de 176 elevene ved sentralskolen er elevtallet for andre skolene i kommunen:

* Øksningan skole: 13 elever (en elev begynner i 1. klasse) * Seløy skole: 7 elever (en elev begynner i 1. klasse) * Husvær skole: 7 elever (ingen elever i 1. klasse)