For første gang på Helgeland ble det gjort kåringer av det beste hjemmeproduserte ølet. Konkurransen var delt inn i fire grupper: Lys Ale, Mørk Ale, Pils/lager og Special. Alle deltakere måtte stille med en flaske øl til dommerpanelet samt 10 liter øl som skulle serveres til publikum for kåring av "Publikumsprisen 2014".

Ferske ølbryggere
Roger og Roy vant publikum med sitt øl som er av typen Belgisk wit og de er selvsagt stolte av at de har vunnet den kanskje gjeveste prisen av alle. Det var totalt 36 brygg som var med i konkurransen så det er selvsagt stas å få en slik anerkjennelse fra publikum.

De to prisvinnerne er ferske i faget og har bare holdt på med ølbryggingen siden februar i år etter å ha deltatt på et kurs på Dønna.

- Ingen av oss har holdt på med ølbrygging tidligere, men jeg har et søskenbarn på Jæren som har holdt på en stund. Jeg har en gang deltatt på brygging sammen med han og det er hans oppskrift vi har brukt på vinnerølet. Belgisk wit er brygget på hvete og ved å tilsette 10 prosent havre får man en bedre smak, sier Roger Håland.

Juleølet i rute
Da vi møtte de to ølbryggerne søndag kveld var de i full gang med produksjonen av årets juleøl.

- Det er viktig å være nøyaktig når man brygger øl og vi skriver derfor nøyaktig logg på alt vi gjør. På denne måten kan vi gjenskape det ølet som vi er mest fornøyd med. Det tar rundt tre måneder å få ferdig ølet og det betyr at årets juleøl burde være sikret, sier de to prisvinnerne.

Ikke til salg
Når vi spør om de har tenkt å begynne å produsere øl får salg så får vi et kontant nei fra de begge.

- Dette er en hobby for oss og vi holder bare på med dette til eget bruk og fordi vi synes det er artig. Vi gir også velvillig bort øl til familie og venner. Det er mulig å søke om tillatelse til å selge øl, men det har aldri vært aktuelt for oss, avslutter Roger og Roy.