I mulighetsstudien er det foreslått boliger, hotell, volleyballbane, båthavn og moderne overnattingshytter med havutsikt. Mulighetsstudien er utarbeidet av DRMA-arkitekter i samarbeid med Vakre Seløy AS og Kunnskapsparken Helgeland.

Her kan dere se filmen som er utarbeidet i forbindelse med mulighetsstudien.

Folkemøtet samlet rundt 40 personer og ble avholdt i lokalene til Seløy Kystferie, som er en av næringsaktørene har medvirket i prosessen.

Prosjektutvikler Marlene Jordbru i eiendomsselskapet Ranheim gir uttrykk for at hun synes de har blitt godt mottatt på Seløy.

- Vi hadde bedriftsbesøk i forkant av folkemøtet og på møtet synes jeg det var konstruktiv dialog. Noen var selvsagt bekymret og opptatt av å bevare det som er fint med Seløy, og ville ikke at det skulle stå turister på hvert hjørne. Det at man klarer å bevare roen og at det ikke blir for mye trykk på veier er selvsagt folk som bor der opptatt av, og det skjønner vi jo veldig godt, sier Jordbru.

Jordbru forteller at et kom inn mange gode innspill på møtet som de tar med seg videre i sine planer.

- Vi har blant annet fått innspill fra fleire av næringsaktørene der om at det er behov for flere parkeringsplasser nært sentrum. Det kom også innspill på møtet om at det kanskje kan etableres parkering før man kommer inn til sentrum av Seløy slik at folk kan bevege seg til fots eller med sykkel for på denne måten å lette bilbruken. Dette kan også være interessant å se nærmere på. Alt i alt ble vi veldig godt mottatt fra både næringslivet og privatfolk som bor der. Flere har også tatt kontakt i etterkant. Noen har sendt bilder av grillplasser og noen har også kommet med innspill på hvordan de ønsker belysningen skal være, så det har vært et stort engasjement, sier Jordbru.

Regulering står for tur
- Det neste steget er regulering og vi er i dialog med kommunen for å få satt opp et møte slik at vi kan få starte en dialog om hvordan vi skal kjøre denne reguleringsprosessen. Dette kan nok fort ta et år eller to så det blir jo en stund før vi kan sette i gang. Det kan jo kanskje være noen tiltak vi kan sette i gang med før det er ferdig regulert, men dette må vi jo diskutere med kommunen. Vi har jo fått tilbakemeldinger om at det er behov for boligtomter og der det er tegnet inn boligtomter ligger de jo i tilknytning til eksisterende, og noen av disse ligger også i områder som er regulert til dette formålet. Det kan jo derfor være muligheter for at vi kan starte opp med dette, men det trengs jo avklaringer på det tekniske med vei og struktur. Det er ellers mange forslag i mulighetsstudien og det vil derfor ta tid og flere år å bygge dette. Under reguleringsfasen vil også folk få muligheter til å engasjere seg og komme med innspill og være med å påvirke prosessen. Det kan jo derfor være at vi ender opp med helt andre løsninger enn det arkitektbyrået har foreslått i mulighetsstudien, sier Jordbru.

Flere runder i formannskapet
I oktober 2021 avslo formannskapet søknad om konsesjon fra selskapet Vakre Seløy AS til å kjøpe en landbrukseiendom på Seløy for å utvikle den til turist- og reiselivsformål. Dette var også i samsvar med innstillingen til landbrukssjef Jørn Høberg. Et av momentene for avslaget var at kjøperen var et aksjeselskap og at eiendommen burde eies av en fysisk person og drives som selvstendig enhet.

Det ble også vektlagt at selskapet ikke hadde landbruksfaglig kompetanse, og at det ikke var synliggjort særlige planer om landbruksdrift.

Etter at selskapet hadde klaget inn vedtaket holdt de i januar 2022 en orientering til formannskapet om sine planer.

Det ble da beskrevet nye planer med blant annet:
- Helårs produksjon av urter og økologiske grønnsaker til bruk for egen virksomhet og salg.
- Anskaffelse av geiter og eventuelt norsk spælsau for å holde kulturlandskapet i hevd.
- Besøksgård om sommeren.
- Leveranse av råvarer til hotell, restauranter og catering på hele Helgeland.-Utvikle eiendommen til et populært sted for mattradisjoner og -kultur.

Saken kom opp til ny behandling i formannskapet i mars 2022 og da hadde landbrukssjef Høberg endret sin innstilling slik at han tilrådde konsesjon. Under behandlingen som endte med at formannskapet sa ja til konsesjon uttrykte varaordfører Jim Dahl stor skepsis til å gi konsesjon til et privat aksjeselskap, og at dette kunne skape utfordringer for det lokale landbruket. Han mente at dette kunne få konsekvenser for flere slike eiendommer med at pengesterke investorer kjøpte dem opp. Vedtaket i formannskapet ble gjort med fem mot to stemmer (Jim Dahl (Sp) og Torgeir Lenning (Sp).

Fakta
Vakre Seløy AS ble stiftet i mai 2021 og eies av Ranheim fra Mo i Rana (51 %) og Navet Helgeland (49 %) som eies av Kjell Inge Jakobsen fra Seløy.

I 2021 kjøpte selskapet et større områder på Seløy samt flere holmer. Eiendommen har ikke vært i drift som selvstendig driftsenhet på mer enn 30 år, men deler av jordbruksarealet har vært drevet av en nabo. Eiendommen inkluderer også noe eldre bebyggelse, og noe av dette er det planer om å renovere. Eiendommen er tenkt brukt til utvikling av turisme og fritids- og boligformål.