På Dragneset bodde jekteskipper Petter Angel (1842-1922). Han ble gift med Hermine Jacobsdatter Grønbech (1842-1897) som kom fra Gården på Tenna i Herøy. Dragneset gård var drevet som en samdrift mellom landbruk og fiske, med en kjønnsfordeling der mannen drev skipsfart og fisket og kona stelte heim og fjøs.

Da gårdsdriften på Dragneset ble solgt ut av familien, ble det bygd nytt bolighus, men det gamle våningshuset i tømmer ble stående. Her fantes flere gamle ting og antikviteter tilhørende den gamle driften, deriblant en gammel utstyrskiste for fiskeren. Nå er denne kista levert som gave til Herøy bygdesamling med flere flotte julekort, der det eldste dateres til 1913.

Dragneset var i sin tid regnet som et velstands hushold, hvor her også var ansatt tjenestefolk. På gården hadde en både kyr og sauer, slik at familien var selvforsynt med kjøttmat. Her fantes nyttehage med bærbusker og rabarbra som var tilpasset kystklimaet. Alle gårder dyrket sin egen potet, som ble sortert slik at hønene og grisen fikk de minste potetene. Gården hadde fått murt egen potetkjeller som var frostfri og som egnet seg for vinterlagring av poteten.

Ulla fra sauen ble kardet og spunnet til garn som ble tilvirket til klær. I tillegg til å strikke, veve og sy, måtte kvinnene beherske kokkekunsten og fjøsstellet. Barnepass var oftest ikke regnet som noen separat oppgave, da barna var integrert i husholdet og tidlig måtte lære seg å bidra med små oppgaver på kjøkkenet.

Petter Angel var først og fremst jekteskipper. Han hadde båter for både fiske og frakting. Ved sjøkanten nedenfor det gamle og forlatte bolighuset, finnes fortsatt rester etter brygga hvor det også var en liten butikk med de viktigste varer for fiskere som kom innom for å fylle drivstoff til de motoriserte båtene. Dragneset lå sentralt i leia ved innseilinga til Herøysundet fra øst. På butikken var det også et lite postkontor, kalt posthus, hvor en kunne kjøpe frimerker og hvor lokalbefolkningen som sokna til dette området kunne sende post og motta post. Dragneset ligger geografisk vis a vis prestegården og kirken på Sør-Herøy, er Herøy bygdesamling i dag er lokalisert.

Petter og Hermine sin sønn Hans Herman Angel (1871-1939) overtok driften etter foreldrene. Han ble gift med Elise Johansdatter (1886-1970) som kom fra Andøy i Herøy. Paret fikk datteren Hermine (1923-2016) som ble gift med Knut Storvestre og som bosatte seg i Målselv. Paret fikk tre døtre og det er Mette Storvestre som ønsker å gi sin oldefars kiste til lokalmuseet i Herøy.

Kista antas å ha vært benytta som «toalett»-kiste i båten, med barbersaker, speil, kam og saks. Dette i tillegg til brevpapir og skrivesaker for å kunne sende hilsen til sine kjære i familien. I kista fantes dessuten alltid forbindingssaker, sårsalve, rivanoloppløsning og jod for å motvirke betennelse.

Etter at kista hadde utspilt sin funksjon i fiskerbåten, har den på Dragneset blitt benytta som oppbevaringssted for brev og postkort som en gjemte på. Her finnes også gamle knapper som er ment som gjenbruk for nye kjoler eller jakker. Det eldste av kortene i kista er som nevnt fra 1913. Her finnes også julekort fra krigsårene 1940-45. Det var vanlig i Herøy at en i øysamfunnet før bruforbindelsene, sendte julekort til sin sine bekjente på naboøyene. På øya Tenna var det også vanlig at en sendte julekort- og bursdagshilsener mellom nabogårdene.

Tekst og bilder: Samfunnsviter Dagrunn Grønbech, Kvinneuniversitetet i Norden.