I anledning 120-årsmarkeringen av den tragiske Sandsundværulykken ble det avholdt konsert med musikken fra kirkespillet «Vaart daglige brød» 11. november. I den forbindelse tar Herøy bygdesamling del i markeringa med å sette opp den tidligere viste utstillingen «Kista frå Sandsundvær».

22. januar 1901 rammet ulykken Sandsundvær. Kombinasjonen av voldsom springflo og forrykende uvær gjorde at en tragedie utspant seg på øyer og holmer. Flere hundre mennesker kjempet for livet på det overflødde landet. I løpet av noen få timer mistet 34 mennesker livet.

I anledning 120-årsmarkeringa av den tragiske ulykken blir det konsert i Herøyhallen 11. november med musikken fra kirkespillet «Vaart daglige brød». I den forbindelse ønsker også Herøy bygdesamling å ta del i markeringa med å sette opp den tidligere viste utstillinga «Kista frå Sandsundvær»:

- Våren 1901 ble en medtatt reisekiste funnet i fjæra på Hamborgsøya i Skibbåtsvær i Herøy. Hvem som fant den vet vi ikke, men kista ble etter hvert gitt til det lokale bygdemuseet av Ingvald Thoresen.

- Uansett hvem det var som fant kista i fjæra, så kan han eller hun neppe ha vært i særlig tvil om hvor den kom fra. Dette var tross alt bare noen måneder etter at storm og springflo som hadde skylt både mennesker, bygninger og løsøre på havet ute i Sandsundvær, skriver Helgeland museum på sin nettside.

Herøy bygdesamling har også lagt til en nyprodusert installasjon, «En familietragedie», som omhandler hvilke konsekvenser ulykken fikk for en familie på Herøy.

Det er også lagt opp til at de besøkende skal ta seg en tur ned i Flæsbua (rorbu), der de vil få mulighet til å lese om hendelsesforløpet, men også kunne få et inntrykk av hva de som var der må ha følt og tenkt.

Museet vil være bemannet hele uka fra mandag 8. til lørdag 13. november,- så de som ønsker å se utstillingen er hjertelig velkommen!

På lørdag 13. november blir det anledning å kjøpe kaffe og vafler.

Åpningstider: kl. 11.00 – 17.00.
Voksne: kr 50.
Barn under 18 år: gratis.

Produksjon «Kista fra Sandsundvær: Ann Kristin Klausen, avdeling Nesna og Rajko Savic, avdeling Herøy. Design: Jens Wiken. Fotoretusj: Bjørn Pedersen.

Tekst og bilder er hentet fra nettsiden til Helgeland Museum