Herøy fellesråd har fått innvilget kr 2 800 til innkjøp av middelet Revira Viltstopp for å motvirke rådyrplagene på kirkegårdene i Herøy.

Rådyrplagene på kirkegårdene i Herøy er fremdeles store og fra flere hold har kirkevergen fått tips om at det skal finnes et middel, Revira, som skal hindre rådyrene å komme inn på kirkegården. Kort fortalt er dette et middel i pelletsform (ser ut som små lecakuler) som strøs rundt området som en ønsker å beskytte.

Middelet skal ha en virkningstid på ca. 3-6 måneder. Flere hageeiere på Herøy skal visstnok ha hatt god effekt av dette middelet. Bioforsk sin rapport konkluderer ikke entydig at dette stoffet har god virkning mot rådyrene.

Kirketjener Stig Edvinsen har nå strødd middelet Revira Viltstopp rundt begge kirkegårdene i Herøy og det blir derfor spennende å se om middelet klarer å holde rådyrene unna.

- Middelet skal begynne å virke når det kommer i kontakt med vann, og det har det jo vært nok av i det siste. Det blir jo spennende å se om dette har noen effekt, sier en noe skeptisk kirketjener Stig Edvinsen.

- Rådyrplagene er etter min mening ikke størst om sommeren og det blir kanskje derfor ikke før om vinteren vi får se om middelet har noen effekt, mener Edvinsen.

Ønsker tilbakemelding
Kirkeverge Bård Grønbech ber folk om å følge med på hvordan dette virker.

- Vi er avhengig av tilbakemeldinger fra folk som ferdes på kirkegårdene for å vurdere om dette middelet har noen effekt, sier Grønbech.

Bakgrunn
Det har over lang tid vært et stort problem at rådyr kommer inn på kirkegårdene og forsyner seg med blomster. Spesielt etter begravelser er det selvsagt opprørende for pårørende at rådyrene har fått herje vilt og rote til gravstedene.

Blomsterhandler Tommy Eide er en av de som har engasjert seg sterkest i denne saken og han har blant annet kommet med forslag om å sette opp et høyt gjerde som kan beplantes, for på denne måten å hindre rådyrene å komme inn.

Det har vært utprøvd ulike tiltak tidligere uten at dette har fått bort problemet. Blant annet har det vært satt ut høyfrekvente rådyrskremmere og gjort framstøt mot viltnemda for å øke avskytingen av rådyr. Rådyrene som befinner seg i sentrum har imidlertid vist seg vanskelig og farlig å jakte på, nettopp av den grunn at de befinner seg så nært boligområdene.