Den nye ”Herøysangen” har vært imøtesett med spenning, og torsdag kveld ble spenningen utløst da Ragnhild Sjåvik og Herøy-sangkoret inntok scenen for urframføring.

Utfordret i 2003 Programlederne Kirsti Iversen og Marthe Solheim introduerte sangen slik:

- I 2003 sto vi begge på scenen som programledere og Ragnhild hadde akkurat sunget en sang av Reidar Moursund.

Der og da utfordret vi Reidar her fra scenen til å skrive en ny Herøysang og vi sa det ut i salen i tilfelle han var til stede.

Svaret kom året etter Det var han og året etter kom svaret, sa de to programlederne i går. Før de inviterte komponisten opp på scenen.

Her forklarte han litt om tilblivelsen av sangen og at det var viktig for ham å involvere andre herøyfjerdinger i denne.

Andre herøyfjerdinger Dermed ble Hans Inge Fagervik kontaktet for å skrive tekst, Alf Knutsen for å lage kor-arrangementene og Ragnhild Stokbakken for å synge - i tillegg til et lokalt kor.

”Det søng ei tenna i Sørishavet; ho vil heim mot nord. Snart blanda fleire se inn i sangen, stemman veks te’ et lite kor. Når ein dag atter gryr, flyg de vårkåt og yr; det e’ lengsel som vise leia imot barndommens land der de lærte sin sang der kor tonan finn sine veia”.

Slik er første vers på ”Herøysangen”, med Hans Inge Fagerviks ord.

Hilsen til de frammøtte Det er nemlig det utflyttede artisten som har skrevet teksten og i en lyd-hilsen til de frammøtte i Herøyhallen torsdag, forklarte han hvordan han tenkte da han skrev teksten.

Han var nemlig forhindret fra å være tilstede torsdag.

- Jeg fikk en idé om den herøyfjerdingen som reiser lengst her i verden, nemlig tenna.

Lengsel etter heimplassen Og så begynte teksten å ta form, forklarer Hans Inge i sin hilsen som du kan høre i sin helhet HER.

Han har fått med lengselen etter heimplassen.

- Den som vi alle sammen føler på og som gjør at jeg, som har bodd nesten hele livet borte fra Herøy, sier at jeg skal HEIM når jeg skal heim til Seløy, sier Hans Inge Fagervik blant annet.

Tusenvis av øyer De tusenvis av øyer mellom Syv Søstre og Herøy måtte med, likeså er stranda, floa og tenna andre ting Fagervik følte måtte med.

I refrenget skriver Fagervik:

”Det finnes ingen plass i verden som kan fylle oss me’sånn ein sang, sånn som vi her kor vi vart tel møllo hav og fjell her alt i oss fekk liv en gang, kor spor frå ein barndom finns på ei strand; i Herøy –tusen øyers land!

På CD - også med playback Musikken til ”Herøysangen” er skrevet av Reidar Moursund og finnes på CD’en ”Herøysangen” som også ble gitt ut torsdag kveld.

På samme CD er også sangen i en allsang-versjon, men kun musikk og hvor du selv kan stå for synginga. Teksten er med på plata.