Gjennom forestillingen «En vrangforestilling» leverte Figenschow blant annet en fantastisk fremføring av diktet «Kjøssekurset» av Helge Stangnes. Diktet er også tonesatt av Boknakaran og kan høres på Youtube ved å trykke her. Tekster av Nord-Norges humorkonge Arthur Arntsen, bedre kjent som Oluf var selvsagt også med, i tillegg til at Kristian Figenschow delte både sketsjer og historier fra sitt eget liv som skuespiller og ulike bekjentskaper.

Levd liv
Begrepet «Levd liv» var gjennomgangstema i forestillingen og dette begrepet gav nok også mange i salen refleksjoner om hva livet egentlig handler om. Det hersker ingen tvil om at Figenschow er en folkekjær og helproff skuespiller som er særdeles dyktig til å formidle sitt budskap. Mandag denne uka var han også innom omsorgssenteret på Herøy og gledet beboere og ansatte med sin ramsalte humor.

Markerer 100 år
I år fyller ungdomslaget UL Bølgen i Brasøy 100 år og dette markerer de med en rekke arrangementer gjennom året. Laget ble stiftet i 1923 av en lærer som het Ivar Helbekkmo, men de fikk ikke sitt eget lokale før i 1928. I starten var dette et lite lokale som gjorde sin nytte i mange år, men i 1956 ble det påbygd og senere modernisert med blant annet toaletter.

Det kan nevnes at da huset skulle bygges ut i 1956, så ble det saget i to på midten, forlenget og påbygd på midten. Da den ene langveggen måtte rives ble det en del tømmermateriale til overs. Dette fant damene ut at de kunne tjene penger på, og de hugget derfor opp tømmeret i passelige biter som de solgte som ved i 25-kilos sekker til 10 kroner sekken. Dette innbrakte en inntekt på kroner 1710. Det bør også nevnes at hun som stod for sagingen, vel og merke med elektrisk sag, het Haldis Storholm og var over 70 år gammel. Det verdt å merke seg at mannfolkene i denne tiden ofte var borte i lange perioder, der de enten var opptatt med fiske eller reiste til sjøs.

I 1986 ble huset påbygd med ny restaurant og et eget rom der man kunne avholde styremøter. Alt arbeidet ble gjort på dugnad. Det ble tatt opp et lån på kroner 170 000, mens resten ble dekket av egne midler. Byggeleder under arbeidet var ifølge Helgelands Blad, datert 19. mars 1987, Svein Gunnar Storholm. Arbeidet ble påbegynt i juni og i november kunne huset tas i bruk, selv om det manglet en del elektriske installasjoner. Det første det nyrenoverte lokalet ble brukt til var ei stor julemesse som innbrakte hele 12500 kroner til ungdomslaget.

Siden 1986 har det ikke vært noen store utbygginger på ungdomshuset foruten vedlikehold og enkelte oppgraderinger. Det har blant annet blitt investert i lyd og lysutstyr og toalettene har blitt ombygd.

Feiret 75 år med revy og gallamiddag
I 1998 feiret laget 75 år og i den forbindelse ble det dannet ei revygruppe som het «Skøyertan -98» og satt opp en egen revy. I denne perioden var det en lærer ved skolen som het Inge Ryan som var en viktig ressurs i arbeidet med revyene.

- Det ble arrangert gallamiddag for alle medlemmer, og revyen ble satt opp. Dette var på senhøsten, men samme revyen ble også satt opp om sommeren, og jeg tror faktisk vi satte opp revy fire ganger med ett eller to års mellomrom. Det ble også satt opp en revy i forbindelse med at skolen ble nedlagt, forteller Jan Kjetil Pettersen fra Brasøy.

Egen avis
Ungdomslaget laget fra starten av en håndskrevet avis som het «Øyværingen» og denne avisa var etter det vi kjenner til aktiv i 25 år, og det skal ha blitt skrevet 190 eksemplarer. Beklageligvis har vi ikke lyktes å få tak i noen av disse eksemplarene.

Jan Kjetil forteller at «Øyværingen» nok hadde sin storhetstid i mellomkrigsårene.

- Jeg vet at de sist på 30-tallet hadde en kasse der folk kunne legge inn bidrag til «Øyværingen», og så var det en gjeng som satt og fikk det nedskrevet, sier Pettersen.

I 1987 bodde det rundt 170 mennesker i Brasøy/Prestøy mens det i dag bare er 41 fastboende. Allikevel er dugnadsånden fortsatt god og flere ildsjeler legger ned en betydelig innsats for å holde oppe aktiviteten i ungdomslaget. Det er også gledelig at flere av de som har fritidseiendommer i Brasøy også bidrar i dugnadsarbeidet.

Ungdomshuset i Brasøy er et svært viktig forsamlingslokale, og etter at skolen ble nedlagt er det nå enda mer viktig for bygda enn tidligere. Mens det tidligere ble arrangert fester med musikk og dans brukes huset i dag stort sett til ulike kulturarrangementer.

- Etter utbyggingen tror jeg vi var par nummer to som arrangerte bryllup. Vi giftet oss i 1988, men det var også et par som giftet seg før oss i 1987. Nå arrangeres det bryllup stort sett hver som for etterkommerne. Huset har veldig mye å si for oss, og vi er også heldig som har mange hyttefolk som hjelper til med dugnadsarbeidet. Mange bruker fritidseiendommene hele året og flere av dem feirer både jul og nyttår her. Vi får derfor en oppblomstring til hver helg, og dette har veldig mye å si både for trivselen og for å opprettholde butikken, avslutter Jan Kjetil Pettersen.

Styret i ungdomslaget i Brasøy består i dag av Espen Storholm (leder), Elin Nilsen, Anne-Lise Pettersen, Liv Storholm, Per Gunnar Pettersen med Tanja Irene Hanssen som varamedlem.