Den gamle mannen og havet" ("The old man and the sea") er en roman skrevet av den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway. Historienhandler om fiskeren Santiago, som etter 84 dager uten fiskelykke bestemmer seg for at nå skal han få fisk, koste hva det koste vil.

Han begynner å innse at han er en gammel mann og at han må overlate fiskingen til de yngre. I sitt siste forsøk får han sitt livs fangst og i timer kjemper han med å få fisken hjem, samtidig som han må hindre at fisken som han drar etter båten sin blir spist opp av haier.

Nordland Teater er på turne med "Den gamle mannen og havet" rundt omkring på hele Helgeland og søndag var det Augustbrygga som stod for tur. Lokalene og de ytre rammene for teaterstykket var perfekte og et publikum på 30 fulgte spent med på teaterstykket som varte rundt 40 min.

Trollbandt publikum
Andreas Kolstad er en flink skuespiller og har tidligere levert gode skuespillerprestasjoner. Mange herøyfjerdinger ble kjent med hans gode tolkninger og prestasjoner da han spilte presten i kirkespillet "Vaart daglige brød" for noen år siden. Dette stykket, der musikken er skrevet av vår egen Reidar Moursund, er bygd over den dramatiske ulykken som rammet Sandsundvær i 1901.

Med stort engasjement og gode fortellerevner, klarer han å trollbinde publikum i kampen mellom den gamle mannen og den store fisken.

- Det skulle ha vært en lengre forestilling for dette var skikkelig bra. Det er godt å sitte og bli fortalt for i så stille og flotte omgivelser, var noen av kommentarene fra publikum.

- Jeg fikk boka på 60-tallet som 16-17 åring av min bestemor og klarte aldri å lese boka da, for den var ikke nok spennende, men i dag er det noe helt annet og jeg synes det var veldig spennende, sa Elin (Edvardsen) Moe.

Fakta
Forfatteren Ernest Hemingway solgte over 5 millioner eksemplarer av boken på to dager. Han fikk både Pulitzer-prisen og Nobelprisen i litteratur (1954) for boken. Trass i stor suksess, skjøt forfatteren seg selv i 1961 etter å ha vært plaget med depresjoner over lang tid.