Det var torsdag ettermiddag at mailen fra Europarådet kom til prosjektleder for "Økt Bosetting", Stig Neraas.

Deler 3. plassen Herøy får prisen som Europas tredje mest nyskapende kystkommune, etter Yevpatoria i Ukraina på førsteplass og de to engelske byene Bournemouth og Canterbury på delt andre plass.

Herøy deler for øvrig tredjeplassen med Zadar fra Kroatia.

Imponert over satsingen I mailen til Herøy kommune sier Europarådets jury at de er imponert over kvaliteten og den innovative spiriten som Herøy kommune viser med satsingen.

Prosjekter, byer og kommuner ble vurdert etter kriterier som nyskaping, relevans, effekt, overføringsverdi og bærekraft.

Gode eksempelkommuner Det er det britiske formannskapet i Europarådet som har tatt initiativet til å finne fram til de gode eksempelkommunene.  

Dette blant annet for at andre kan ta del i erfaringer og kunnskap om hva som skal til for å snu tilbakegang til framgang og utvikling.

Og det har Herøy kommune lyktes meget godt med.

- Var helt nødvendig Når vi har gått så målbevisst inn for dette, så har det vært en krevende jobb.

Vedtaket om satsingen ble gjort for flere år tilbake, etter at vi stadig hadde nedgang i folketallet.

Vi gjorde ikke dette for å få priser, men fordi det var helt nødvendig.

Hjelper gjerne andre Dette har vi lyktes med, og det er morsomt at dette blir lagt merke til - ikke bare i vår region og i landet for øvrig - men også ute i Europa, sier ordfører Arnt Frode Jensen.

Han legger til at Herøy kommune, med de erfaringer kommunen har, ønsker å bidra til å hjelpe andre kommuner.

- Det er positivt om alle får en god utvikling, sier Jensen.

Næringskommune Prosjektleder i "Økt Bosetting" Stig Neraas legger til at han tror slike oppmerksomheter vil bidra til å gjøre Herøy kommune enda mer attraktiv for ny-etablerere.

- Med det fokuset vi nå opplever ønsker vi å få oppmerksomhet også hos folk som leter etter et sted å starte opp en virksomhet, sier Neraas.

Dette er enda en positiv utmerkelse som tildeles Herøy kommune, etter at Fylkesmannen i Nordand sist uke tildelte kommunen "Fornyingsprisen 2012" i Nordland.

Godt omdømme Ordføreren sier videre at slik positiv oppmerksomhet er med på å bygge et godt omdømme.

- Vi ønsker jo at flest mulig folk skal flytte hit og bygge og bo.

Når vi skal fortsette dette arbeidet gjør slike oppmerksomheter arbeidet lettere, sier ordfører Jensen til Herøyfjerdingen.

Odd Eriksen: Fantastisk! Også fylkesrådsleder Odd Eriksen tar nyheten med stor glede.

– Fantastisk. Herøy har alltid vært dyktige på næringsutvikling og dette er også en fjær i hatten til Arnt Frode Jensen som lenge har vært ordfører, sier Eriksen.

Han legger til at han unner herøyfjerdingene denne oppmerksomheten.