Super "Elias"-oppsetting

ELIAS_rosa_og_elias
Rundt 230 unger og voksne koste seg gjennom to akter med Elias og vennene hans i Herøyhallen torsdag. Det var nemlig en forestilling helt uten dødpunkter eller pauser vi fikk oppleve. Og publikum reagerte med å være med fra første stund.

Handlingen tar utgangspunkt i at Elias kommer til Lunvik for første gang. Her venter blant annet Tråle som forsøker å gi Elias en ”varm” velkomst, men han mislykkes. Akkurat som i filmen om Elias.
 
Og Kristian Winther i rollen som den selvopptatte Tråle bringer flere sider av den effektive fiskebåten fram i lyset. Det gjør han med mimikk, bevegelser og underfundige måter å avlevere kommentarene på.
 
Elias er helten
Men det er selvsagt Elias i Nils Golberg Mulviks skikkelse som stjeler showet og er helten – slik vi er vant til at det skal være i filmene om redningsskøyta Elias.
 
Glidende rundt på gulvet i Herøyhallen på sine sko med hjul på, har han god hjelp i den spenningsoppbyggende delen av Rosa, friskt spilt av vefsningen Silje Reinåmo.
 
En annen vefsning, Andreas Kolstad – for øvrig aktuell som presten Fredrik Schreiner i sommerens oppsetting av ”Vaart Daglige Brød” – gir liv og følelser til sjefen over alle sjefer i Lunvik, nemlig Storeblink.
 
Det blir som Storeblink sier, er omkvedet.
 
Vi møter også den ekstremt punktlige Fergie, bilferja som mener et tidspunkt er et tidspunkt. Hun holder orden på flo og fjære og rutetider for øvrig.
 
Skummel Hevert
Hun blir Elias sin hjelpende hånd når Rosa skal reddes fra skjæret hun sitter fast på.
 
En annen ny figur i Elias-sammenheng er Hevert, en skummel båt som tidligere har vært redningsskøyte. Men som nå livnærer seg med å redde båter som har gått på et skjær eller sunket.
 
Han sender Elias i feil retning og skal passe på lettbåten Kjapp for ham. I stedet stjeler han med seg lettbåten, og samme hvor Elias leter finner han ikke igjen sin kjære hjelper.
 
Angrende synder
Men Hevert viser til slutt en annen side og angrer:
- Jeg fant ut at jeg tjente mer hvis jeg snudde stakene som viser leia, sier Hevert og faller i gråt.
 
Og når han blir snill lyser plutselig også lanternene på Hevert i riktige farger.
 
Ender godt
Eventyret ender godt, som det bør i slike barneforestillinger. Og etter velfortjent applaus fikk ungene komme fram og hilse på Sjarke.
 
Da var det mang en forelder som nyttet høvet til å ta bilder av sine håpefulle sammen med den gamle og trofaste trebåten.
 
Undertegnede lot seg rive med. Ungene aller mest - der de svarte på Elias sine spørsmål eller oppfordringer om å rope høyere.
 
Og høyt ropte de.
 
Forestillingen har med seg flere tonn med utstyr og det merkes. Ved hjelp av mye elektronikk får vi både nødbluss på himmel og hurtigruta som passerer forbi blir en god gammel kjenning som ungene vifter til.
 
I tillegg til en rekke andre effekter som gir oss den riktige følelsen av å være ved sjøen.
 
Nye sanger
Vi blir også presentert for noen nye sanger, og det er med på å gi Elias nytt liv.
 
Rundt 230 tilskuere gikk fornøyde hjem. Det gjorde også de to som nok kjenner Elias og vennene hans aller best.
 
På bakerste benk hadde Herøyfjerdingen selskap av opphavsmenn til Elias Elias Alf Knutsen og Sigurd Slåttebrekk.
 
 Likte det de så
- Nordland Teater har funnet en god løsing på utfordringen med båter på scenen. Og forestillingen er så godt som uten pauser. Her går det i ett, uttaler Alf Knutsen i pausen.
 
Og Sigurd Slåttebrekk, for første gang på helgelandsvisitt, er hjertens enig.
- Dette var veldig veldig flott, sa Slettebrekk.  
 
Det er Alf Knutsen som har skrevet både manus og musikk til dette stykket.
ELIAS_rosa_og_elias
Idéen med båter i stropper rundt magen fungerer godt. Vi følger ansiktene til skuespillerne som fanger oppmerksomheten ved hjelp av mye mimikk.
ELIAS_alle_paa_scenen
Skuespillerne gjør en super jobb og kan her motta velfortjent applaus.
ELIAS_sigurd_og_alf
Opphavsmann Alf Knutsen (t.h.) og komponist av eliasmusikken Sigurd Slåttebrekk likte det de så i Herøyhallen.
ELIAS_hilser_paa_sjarke
Etter forestillingen fikk ungene hilse på Sjarke.
ELIAS_montessori
Før forestillingen sang Bjørn Montessoriskole på Dønna "Regelsangen Elias" som de vant Redningsselskapets konkurranse med i 2008.
ELIAS_tegnekonkurranse
Håvard Lorentzen fra Dønna vant Nordland Teaters tegnekonkurranse og fikk mange premier av turneplanlegger Isabella Flått.

Annonser