Dette er sjette gangen det arrangeres ei slik messe i Herøyhallen, men det er tiende året at det arrangeres yrkesmesse i Herøy. Messa er et samarbeid mellom Herøy næringsforening, Herøy skole og Herøy kommune.

Rektor og altmuligmann Lars Olav Mogård-Larsen ønsket velkommen og roste kommunens næringsforening og næringslivet for at de stilte opp på messa. Han takket også alle tilreisende elever og læringsinstitusjoner for at de stilte opp på messa.

Varaordfører Elbjørg Larsen sa i sin åpningstale at Herøy-samfunnet har mye de kan være stolte av. Hun pekte på at frafallet i videregående skole gikk ned og at gründerånden i Herøy levde i beste velgående.

- Det er viktig at vi framsnakker kommunen vår og er med og skaper gode holdninger blant ungdommen.  Det at skolen og kommunen er med i MOT er et veldig godt tiltak for å skape robuste ungdommer. Jeg har tidligere snakket om de tre K-er som er kunnskap, kompetanse og kos. Kultur er også svært viktig, noe som kulturskolen i Herøy er et godt eksempel på, sa Larsen.

Nissetusseland
Fredag 1. desember er det premiere for det nyskrevne julespillet «Nissetusseland» i Herøy skoles aula. Manuset er skrevet av forfatteren Ove Røsbak mens musikken er skrevet kulturskolerektor og musikeren Reidar Moursund.

I forkant av foredraget under NUB-messa fikk vi høre en liten smakebit fra forestillingen da Line Olsen Roan sammen med Ingrid, Oda, Emma, Nila og Kaja entret scenen. De sang «Trøstesangen hennes Cathrine» til de rundt 350 som deltok på foredraget og etter framførelsen og applausen å dømme lover dette meget godt for forestillingen.

Gnistrende foredrag
NUB-messa har de siste årene startet med et foredrag og denne gangen var det Adrian Lund som stod for dette. Adrian er hardt rammet av Tourettes, noe som innebærer mange ufrivillige lyder og bevegelser. På tross av dette har Adrian jobbet 10 år i serviceyrket, og høsten 2016 stilte han som deltaker i 71˚ Nord. Adrian er ekspert på å utfordre sine egne komfortsoner, og vet hva som skal til for å mestre ting i livet – tross de utfordringene han har i sin hverdag.

Gjennom foredraget «Alt er mulig» trolbandt han publikum og fortalte om hvordan man kan snu negative hendelser til noe positivt. Adrian fortalte om hvordan han fra å bli mye mobbet i sin oppvekst nå jobber fulltid med å stå på scenen og holde foredrag. Han brukte mye humor og fikk fram både latter og ettertanke hos publikum på en meget fin måte.

Adrian fortalte om at hans mange ticks og ukontrollerte lyder ofte kunne by på en del utfordringer. I den siste tiden har han blant annet hatt for vane å vise fingeren og rope homo etter folk og alle kan vel skjønne at dette ikke alltid er like passende. Adrian har valgt å bruke åpenhet om sine problemer og mener at dette er nøkkelen til å komme seg videre. Han oppfordret ellers alle til å bruke åpenhet og tenke positivt i møte med de som er litt annerledes enn «normalen».

Han fortalte om sin sykkeltur på langs av hele Norge og hvordan han da måtte sette seg delmål hele veien og lære seg å tenke positivt for å komme gjennom turen.  Adrian oppfordret alle til å lære seg å tenke positivt og smile mye i møte med andre mennesker.

Messe og mat
Etter foredraget disket frivilligsentralen opp med gratis og eksotisk mat fra mange forskjellige land. Rundt 25 bedrifter og utdanningsinstitusjoner hadde stand der alle elever og andre besøkende kunne se hva de hadde å tilby. De fleste bedriftene hadde både konkurranser og mye spennende informasjon til ungdommene som snart skal ut i videregående skole og senere arbeidsliv.

Det var mye folk i hallen som vrimlet mellom utstillerne og vi anslår at det var rundt 4-500 som var innom hallen på NUB-messa tirsdag ettermiddag. Det er ingen tvil om at dette er en flott tradisjon og et godt tiltak for å gi informasjon til ungdommene og befolkningen om det som skjer i kommunen og hvilke muligheter som finnes.