I 1910 ble den internasjonale kvinnedagen 8. mars vedtatt. Dagen skulle være en markering av kampen for kvinners stemmerett, like rettigheter og levekår sammenliknet med menn. I Herøy var det i 2013 storstilt feiring av kvinnedagen i anledning 100 års dagen for kvinners stemmerett i Norge. Elbjørg Larsen, som den gang var varaordfører, sto i spissen for et kommunalt initiativ.

I 2022 ble kvinnedagen for første gang foreslått som en årlig markering i Herøy, i et samarbeid mellom Møtestedet, Frivillighetssentralen, Helgeland Museum, avd. Herøy, Kvinnenettverket Noor HALD. Dette var et flott og vellykket arrangement som samlet mer enn 30 personer i Herøy bygdesamling den 7. mars.

Det ble lest dikt av Kirsti Iversen, holdt appell av Marit Dahl Jørgensen og ordfører Elbjørg Larsen. Samfunnsforsker Dagrunn Grønbech holdt foredrag med lysbilder om Fiskerbonden - en levevei som forsvant, basert på boka Kystkvinnen – fiskerbonde og omsorgsbærer.

Arrangementet ble avsluttet med fengende musikk av Svein-Ove Pettersen og Jarl Åge Aaker, til kaffe og kake. Dette var et samlende møte som muntret alle til ettertanke og gjentakelse.

Tekst: Samfunnsviter Dagrunn Grønbech