De 10 siste årene har avgangsklassen ved Herøy skole samlet inn penger til å reise på temareise til Polen og Tyskland for å lære mer om de grusomheter som fant sted i konsentasjonsleirene under 2. verdenskrig. Lærer Kirsti Iversen på Herøy skole opplyser at årets klasse har samlet inn over 300 000 kroner til turen.

- Vi er så heldige at vi i Herøy har et næringsliv, lag og foreninger og en befolkning som støtter oss slik at vi kommer oss på en slik tur. Elevene får på denne måten et minne for livet og et innblikk i krigens grusomheter, sier Iversen.

- Klassen har fått pengestøtte fra Marine Harvest, Herøy arbeiderparti, Helgeland sparebank, Utdanningsforbundet i Herøy, Olaf Pettersen entr., Rolf Edvardsen entr. og Bravask. Uten denne fantastiske støtten hadde det ikke blitt mulig å komme seg på tur, sier Kirsti.

Stor dugnadsinnsats
Det er mye dugnadsinnsats som skal til for å samle inn nok penger til en slik tur og elevene og deres foresatte må gjennom året bidra på mange måter for å få inn penger. De lager revy, samler inn tomflasker, arrangerer seniorfest, bidrar med servering på møter i pensjonistforeningen og arrangerer bygdekino og 17. mai-arrnagementet.

- Ungdommene våre er veldig trivelige og gjennom alle disse aktivitetene blir de også en betydelig kulturbærer. De blir godt kjent med folket i bygda og får bidra i forbindelse med mange tilstelninger. Seniorfesten henger spesielt høyt blant ungdommene og det er derfor synd at det enkelte år har vært lite påmelding fra de eldre, avslutter Kirsti Iversen.

Klassen reiser på tur med "Hvite Busser" fredag 23. mai.

Fakta
HVITE BUSSER har arrangert kunnskapsreiser for skoleungdom siden 1992. I løpet av disse årene har over 150.000 deltagere reist med dem til de tidligere konsentrasjonsleirene for å lære av historien.

Hvite Busser fokuserer på menneskerettigheter, menneskeverd og demokrati ved å bruke kunnskapen om det som skjedde under den annen verdenskrig. Grunntanken er at alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter.

Trykk her for å lese mer om "Hvite Busser"