Stor økning i utleie av bøker på biblioteket

Økt utlån på biblioteket_Mads bærer bøker

Biblioteket i Herøy kan vise til en stor økning i utlån av bøker det siste skoleåret.

Av statistikken kan man lese at utlån av barnebøker har økt med hele 120 prosent. Dette er inkludert fornyelser av lån.

Ser vi på det totale utlånet av bøker til både barn og voksne så har dette økt med 56 prosent. Dette er selvsagt biblioteksjef Mats Haugen Aspaas godt fornøyd med.

Flere grunner til økt utlån
- Det er utrolig gøy å se at utlånet har økt så mye det har gjort på biblioteket. Det er mange som er blitt glad i å lese på skolen, og min jobb er å sørge for at de fortsetter med det, og at de får tilgang til bøkene de vil lese.

- Jeg tror det er flere grunner til at biblioteket har fått såpass høy økning av utlån. Herøy skole og kommunens satsing på språk, lesing og skriving spiller en stor rolle. En kontinuerlig utvikling av bibliotekets samling innen barnelitteratur er også viktig. Det er viktig at barna synes lesing er morsomt, og jeg gjør derfor alt jeg kan for å tak i gode bøker som barna vil ha. Jeg tar imot boktips fra elevene, og gjør mitt ytterste for å finne bøkene de ønsker seg, forteller biblioteksjef Mats Haugen Aspaas til Herøyfjerdingen.

- Aktiv formidling er også noe som fører til mer lesing. Det kan være vanskelig å finne en bok man vil lese når man ser på hundrevis av bokrygger på hylla. Jeg prøver derfor å besøke klassene når jeg har tid, samt snakke med barna om bøkene de leser, og om hva de liker å lese. I tillegg har lesekampanjen «Sommerles» vært veldig populær i sommer. Over 50 prosent av elevene har meldt seg på, og det er blitt lest kjempemange bøker. Kampanjen varer til 31. august, så det er fortsatt mulig å bli med.

- Pandemien sørget for at biblioteket var stengt en lang periode, noe som gjorde det vanskelig å formidle litteratur på samme måte. Bokbilen fikk derimot litteratur ut til folket, og jeg håper det ble lest mye hjemme, avslutter biblioteksjef Mats.

Egen inngang til selvbetjening
Det pågår nå et arbeid med å lage en egen inngang til biblioteket som skal gjøre det lettere å låne bøker gjennom en selvbetjeningssentral der lånetakerne bruker lånekortet sitt som adgangskort. Herøyfjerdingen vil komme tilbake med en orientering om denne ordningen nå dette er på plass.

Her er en tabell som viser utlånsstatistikken for de to siste skoleårene:
(trykk på bildet for å lese tabellen)
Utlånsstatistikk_2018-2020.jpg

bildeavbiblioteket_red
bokbil
Da biblioteket var stengt under pandemien organiserte biblioteksjef Mats en ordning med bokbil for å få ut bøker til leietakerne.

Annonser