Opphavsmann til hele serien om Elias er, som mange nå vet, herøyfjerdingen Alf Knutsen.
 
Han var sist uke innom Herøyfjerdingens lokaler i forbindelse med forestillingen på Mo.
 
Og Elias er aktuell som aldri før. Vinteren 2010 kommer en ny kinofilm “Elias og havets gull”, og sist men ikke minst; Dette blir nå helaftens teater.
 
Hvordan startet dette eventyret, spør vi Alf Knutsen.
 
- Min far var lidenskapelig opptatt av båter. Fiskebåter i særdeleshet. Fra oppveksten husker jeg at en tur på havna var obligatorisk når det var bytur.
 
Det var alltid spennende å gå langs kaia og sjekke hvilke båter som var inne. Noen var tøffe, noen var kjappe, noen var skumle. Andre var slitne og kom seg tilsynelatende aldri avsted, smiler Alf og tenker blant annet på gamle søvnige Sjarke.
 
Gulvmatter ble øyer 
Da Alf kom heim ble golvmatter og tepper krøllet sammen til øyer, holmer og urent farvann som båtene manøvrerte mellom. Den kuleste båten av dem alle var redningsskøyta, forteller Alf.
 
Så gikk årene og Alf flyttet til Lørenskog. En kveld han satt foran TV’en og så Barne-TV sammen med sine to barn skjedde noe:. Denne kvelden var det “Lokomotivet Thomas” som gikk på TV.
 
- Jeg gledet meg over det fine landskapet og tenkte at dette igrunnen var en ganske så trivelig serie også for voksne!
 
Denne april-kvelden i 1997 kommer idéen seilende - bokstavelig talt:
 
- Hva med en tv-serie med båter, istedenfor alle disse togene som er mer eller mindre like hverandre?
 
Og hva om handlingen legges til det vakreste av alle landskap: Helgelandskysten!
 
Nå var det igrunnen bare å starte opp der jeg slapp for 20 år siden - nemlig med å leke, forteller Alf.
 
Det ble tidlig klart for Alf at helten i en slik serie måtte være en redningsskøyte. Han fikk navnet Elias.
 
Noen måtte passe på landskap og båter. Det ble Storeblink. Alf trengte en gammel båt som kunne prate med kjenninger og surre rundt i havneområdet. Det ble Sjarke.
 
Fikk med en lekekamerat
- Det var igrunnen bare å øse av karakterene langs kysten. Jeg fikk meg en lekekamerat, nemlig min gode venn og musikerkollega, Sigurd Slåttebrekk.
 
Ingen av oss hadde erfaring med tv, bøker eller film, men vi hadde en god idé som åpnet alle dører, smiler Alf videre.
 
Suksess
Sammen har de to nå ledet Elias i 13 år. I samarbeid med Redningsselskapet fikk de gitt ut den første boken i 1999, og via bøker og elektrisk drevne båter i basseng, ble det etter hvert et samarbeid med produksjonsselskapet Filmkameratene i 2003.
 
Her ble Elias produsert i den 3D-animerte utgaven som folk flest kjenner fra tv-serie og film, og som i 2006 førte frem til norges første Emmy-nominasjon for beste tv-serie.
 
Elias i 20 land
Idag er Elias solgt til et tjuetalls land utenfor Norden og det produseres stadig mer. Vinteren 2010 kommer en ny kinofilm “Elias og havets gull”, og sist men ikke minst:
 
Det blir nå helaftens teater. 18. mars kommer Elias-forestillingen til Herøyhallen.