- Dette er en svært viktig sak, og er vel bare begynnelsen på utviklingen i distriktsnæringene. Sentraliseringstendensen er stor og berører fiske, landbruk, havbruk/oppdrett, olje og det er bare å velge næring så ser vi deler av den samme problemstillingen over hele linjen, skriver Jim Dahl i sin interpellasjon til kommunestyret.

- Det bekymrer meg også at vi ser det samme innen for samferdselsdebatten. Det er viktig at kommunestyrepolitikere støtter distriktenes kamp for distriktenes ressurser. Dette er en viktig sak for oss i Herøy også. Ber om at følgende tekst tas til behandling i møtet og kan være en uttalelse fra Herøy kommunestyre til regjeringen og sentrale politikere, skriver representant Dahl videre i sin interpellasjon.

Vegar Dalen (Frp) mente uttalelsen inneholdt en del retorikk som han ikke kunne stå inne for og han valgte derfor under avstemningen som den eneste representanten å stemme mot uttalelsen.

Her er uttalelsen fra Herøy kommunestyre til regjeringen og sentrale politikere som ble vedtatt i kommunestyret:

Herøy kommunestyre støtter kystens opprop - fiskeripolitikk for lokal verdiskaping.
Herøy kommunestyre har som utgangspunkt at fiskeriressursene fortsatt skal eies av det norske folk i fellesskap, og forvaltes langsiktig slik at den gir liv og arbeid til lokalsamfunn langs hele vår kyst. Tilløp til privatisering av disse ressursene er ikke akseptabelt. Herøy kommunestyre mener at en svekkelse av leveringsplikten gjennom endret innretning eller geografisk inndeling må stanses.

Regjeringens forslag om å fjerne leveringsplikten knyttet til lokalsamfunnene og erstatte det med regional leveringsplikt er oppskriften på ytterligere avfolking av kysten i nord. Trålerkonsesjoner som er tildelt på betingelse av levering til landanlegg, må inndras dersom leveringsforpliktelsene ikke lengre kan opprettholdes.

Regjeringa kuttet hele vekstpakken for hvitfisk som var foreslått i årets statsbudsjett. Det innebar at viktige markedstiltak og midler til forskning og utvikling uteble. Herøy kommunestyre forventer at regjeringa tar grep og bidrar med mer kapital til innovasjon, og til tiltak som kan gi større markeder for norsk sjømat.

Forvalteransvar og lokal verdiskaping er et distriktspolitisk verdigrunnlag. Dette skal gi grunnlag for rettferdig fordeling av godene og en politikk som tar hele landet i bruk. Herøy kommunestyre mener at fiskeriressursene fortsatt skal eies av det norske folk i fellesskap, og forvaltes langsiktig slik at den gir liv og arbeid til lokalsamfunn langs hele vår kyst. Dette viktige prinsippet er nedfelt i deltakerloven og er et prinsipp som ikke må utvannes.

Herøy kommunestyre ønsker en variert fiskeflåte med kystfiskeflåten som bærebjelke for bosetting og sysselsetning. For å sikre stabile leveranser til landanlegg har noen fiskerikonsern fått overta torsktrålkvoter under forutsetning av at fisk ble levert til en rekke landanlegg. Gjennom mange år har disse avtalene blitt dårlig fulgt opp. Landanlegg har vært ute av drift og lokalsamfunn har opplevd økt fraflytting som følge av dette. Driften har delvis vært opprettholdt ved leveranser fra kystfiskeflåten, mens trålerne har fryst fisken fersk ombord for direkte eksport.

Siden 2005 har fangsten økt kraftig og ifølge Fiskeridirektoratets fangststatistikk er 2/3 av denne tildelt havfiskeflåten. Kun 26 prosent av kvotene er tildelt kystfiskeflåten under 28 meter. Denne utviklingen gjør det stadig vanskeligere å sikre lokal verdiskaping og utvikling av livskraftige lokalsamfunn langs kysten i nord.

Bakgrunn
KYSTAKSJONEN ble stiftet i Mehamn 11.02.2014. Formålet er å samle folk om kravet: fisken i havet tilhører fellesskapet. Den har som formål å sette fokus på kystsamfunnenes rettigheter til de lokale marine ressurser. Målet er at fiskerinæringa skal skape vekst og ei bærekraftig utvikling for lokalsamfunnene.

Formannskapet sa i møtet den 3. mars nei til å støtte aksjonen med et pengebeløp. Argumentasjonen for å si nei var at man ikke ønsket å støtte aksjonister. Forespørselen var da rettet til støtte for aksjonen utenfor Stortinget 3. mars. Siden den gang er det stadig flere partier som har støttet aksjonen.