Stina er en av over 500 nordmenn som venter på et nytt organ. Annen hver dag må hun bruke fire timer med dialyse om bord i båten. Det har vært en tøff tid, med flere nedturer. I fjor var hjelpen svært nær, men nyren hun fikk fungerte ikke, og måtte opereres ut igjen. Nå er hun redd for at tiden er i ferd med å renne ut.

- Jeg har vært på dialyse og ventet på ny nyre i fire år og gjør dette for å få mer fokus på organdonasjon. Jeg har dialysemaskin med meg om bord og tar dialyse mens vi seiler, men går også litt i land og tar dialyse på sykehus når det passer, sier Stina Nordine.

- Turen tar jeg for å få folk til å ta stilling til hva de gjør med organene sine når de ikke er her lenger. Vi er over 600 personer som venter på organer i Norge nå, og det dør over 40 personer i køen hvert år, sier Nordine.

Hun mener det er viktig at det er viktig at folk tar stilling til organdonasjon tidlig, og at det ofte er for sent å ta denne praten når man som pårørende står i en vanskelig situasjon der man ofte er full av sorg og sjokk.    

- Årsaken til at vi samler inn fotballdrakter er at det er menn som er dårligst til å ta stilling til organdonasjon. Derfor er en av målgruppene fotballag, sier Stina.

Viktig sak
Skipper Fridtjov Bergmann forteller at han er glad for å være med på denne seilasen, og mener at dette er en veldig viktig sak. I starten var han skeptisk til om dette kunne la seg gjøre, men etter å ha sjekket hva Stina har gjort tidligere ble han overbevist om at hvis det var noen som ville klare dette så var det Stina. Hun har tidligere syklet Norge på langs, og gått Norge på tvers på ski. Ved å gjennomføre disse turene er hennes største ønske at flere skal si ja til organdonasjon, og dermed redde liv.

Stina forteller at hun har fått god respons på turene sine, og at det stadig kommer meldinger fra folk som har meldt seg som donorer. Hun har også mange visninger på Instagram og Facebook, og forteller at Redningsselskapet har laget en fin film om turen og spredd den mye videre.

- Vi har også snakket med flere fotballag og har blant annet hatt Molde, Ålesund, Brann og Kristiansund om bord i båten med signerte drakter. I dag har vi hatt det «beste» laget om bord og til slutt kommer vi til Bodø Glimt. Jeg har spurt dem om de ikke kan fronte saken med å gjennomføre en treningskamp der man bruker disse draktene sammen med T-skjorter for organdonasjon, men foreløpig ikke fått svar, sier Stina.

Stina har også planer om å få overlevert fotballdrakt fra Sandnessjøen idrettslag (SIL) og Ørnes før hun kommer til Bodø.

- Du er så full av liv og når jeg begynte å lese om deg så skjønte jeg hvilken utfordring og hvilken tur du er med på. Jeg er så imponert og synes det er helt fantastisk at du gjennomfører dette, sier Silje Sandstrak, som er leder i FK Herøy/Dønna og selv er sykepleier.

- Det er dialyse på fire timer annenhver dag med opp- og nedrigging, og i tillegg skal man være på en båt og tåle vær og vind, så det er klart det er slitsomt. Vi har også besøk av journalister og fotballag i hver havn, men jeg synes det er verdt det, sier Nordine.

Seiler fra Bergen til Bodø
Lørdag 5. august 2023 kastet Stina Isabel Almli Pettersen Nordine loss fra Zachariasbryggen i Bergen. Sammen med skipper Fridtjov Bergmann, seiler den nyresyke kvinnen fra Bergen til Bodø med et dialyseapparat ombord, for å skape oppmerksomhet om organdonasjon og nyresykdom.

Grunnet alvorlig nyresykdom er Nordine i dag uten fungerende nyrer, og er helt avhengig av å rense blodet ved hjelp av dialyse. I løpet av seilasen besøker hun en rekke steder langs kysten for å sette fokus på organdonasjon, blant annet sykehus, fotballklubber og foreninger.

Stor påkjenning
Nordine har ventet på en nyre i over fire år. I fjor fikk hun transplantert inn en nyre, som viste seg å være defekt. Den måtte etter kort tid opereres ut igjen. Sammen med den lange ventetiden er dette en stor påkjenning for den 41 år gamle kvinnen.

– Å vente på et organ er en kronisk frykt for å ikke holde ut til dagen kommer. Det er å kjenne på ubalanse, avmakt og å grue seg til å bli dårlig før neste dialyse. Lange ventelister gjør ikke saken bedre, sier Nordine.

Ufattelig viljestyrke
Seilasen er gjort mulig takket være støtte fra Stiftelsen DamLandsforeningen for Nyresyke og Transplanterte (LNT), samt Stiftelsen Organdonasjon. Informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon, Aleksander Sekowski er svært imponert over Nordine.

– Stina har en helt ufattelig viljestyrke. Det er virkelig stort det hun gjør for saken, sett i lys av sykdomsbildet hennes. Vi heier på henne, og håper at hun snart får det livreddende organet hun har ventet så lenge på, sier Sekowski.

Trykk her for å lese mer om seilasen

For å melde deg som organdonor er det bare å logge deg inn på Helsenorge og opprette donorkort i kjernejournalen. Man bør også informere sine nærmeste om at man ønsker å være donor. Les mer på donorkort.no.

På filmen nedenfor kan dere se Stina fortelle om hvordan dialysebehadling fungerer