I nesten to år har produksjonsselskapet Deadline, med regissør og initiativtaker Leif Larssen i spissen, produsert dokumentarfilm om Sandsundværulykka. Over 35 herøyfjerdinger har medvirket i filmen som statister eller intervjuobjekter. I tillegg har det vært mange som har vært i sving bak kulissene med å ordne tidsriktige kostymer, organisert og utført båtskyss, åpnet hus og hjem, og stilt opp på alle tenkelige måter. Filmen har derfor blitt til i et meget godt samspill mellom profesjonelle og amatører.

Flott balansert
Filmen er flott balansert mellom dramatiske scener fra ulykken og intervjuer med ulike personer. Statistene gjør en veldig god figur og blir imponerende troverdig framstilt gjennom et helprofesjonelt filmarbeid. Leif Larssens kommentarer er gode og treffende, og filmen løftes også av at det er med intervjuer med ulike personer. Samfunnsviter Dagrunn Grønbech gir oss faktakunnskap om hvordan livet var i den tiden ulykken skjedde og gir oss blant annet et innblikk i hvordan sorgarbeidet måtte fortrenges på grunn av arbeid som måtte gjøres i heimen. Intervju med seniorprest Odd Eidner fyller også ut dette temaet ut på en fin måte. Intervju med Jon Ove Ottesen og Kjell Inge Jakobsen er også fine sekvenser i filmen.

Reidar Moursund sitt viktige arbeid er også fint ivaretatt med både intervju og innslag fra kirkespillet «Vaart daglige brød» som han har skrevet musikken til mens tekstene er skrevet av Ståle Botn. Det at fiskeværet Sandsundvær på grunn av guidede turer med Seløy kystferie fortsatt besøkes av svært mange er også fint beskrevet i filmen. Her kan vi også se at Kristian Olsen sørger for at historien fortelles videre og har tatt opp tråden etter Reidar Moursund som gjennom 17-18 år var fast guide på slike turer. Filmen ble også verdig og fint avsluttet med at skuespiller Andreas Kolstad med sin mektige røst leste epilogen fra kirkespillet «Vaart daglige brød».

Premiere på 122-årsdagen for ulykken
Allerede lørdag var det førpremiere for statister, sponsorer og andre inviterte gjester som hadde bidratt for å realisere filmen. Etter filmen ble alle behørig takket av regissør Leif Larsen som hadde tatt initiativ til å få laget filmen.

Med fullsatt kirke på premieren på 122-årsdagen for ulykken ble åpningen avsluttet på en verdig og fin måte med å tenne et lys og at publikum reiste seg for å hedre de mange som mistet livet under ulykken og ellers på havet.

Vises på kino flere steder denne uka
På premieredagen ble filmen foruten Herøy kirke vist i Sandnessjøen, Brønnøysund, Mosjøen, Sortland og Stokmarknes. Utover denne uka vises den også i Mo i Rana og i Kulturbadet i Sandnessjøen flere ganger.

I dag, mandag 24. januar, ble også filmen vist for elever og lærere på Herøy skole og den vil også bli vist for beboere på Herøy omsorgssenter. Det arbeides også ifølge produksjonsselskapet Deadline Media for at filmen forhåpentligvis skal bli vist på NRK.