Ikke alle med demens er inne på institusjon og det er viktig å komme i kontakt med pasienter og pårørende som er rammet.

Blant annet for å møte personer med demens tidlig er det nå opprettet et eget demensteam i Herøy med Rigmor Knutsen, Vivian Olsen, Rita Larsen og Laila Albrigtsen.

De ønsker at personer som har mistanke om begynnende hukommelsessvikt og personlighetsforandringer og pårørende skal henvende seg til demensteamet. Dette gjelder selvsagt også leger, hjemmetjenesten og andre.

Rammer hjernens funksjoner - Vi skal legge ut en informasjonsbrosjyre om demensteamet og hva vi kan hjelpe til med. Denne vil blant annet bli å finne på legekontoret, sier Vivian Olsen, Rita Larsen og Rigmor Knutsen som vi treffer på jobb på skjermet avdeling.

De fire i teamet deltar på jevnlige nettverkssamlinger sammen med demensteam fra HALD-kommunene og Nesna kommune. Demens er en sykdom og ikke noe som normalt følger med høy alder. Demens er en kronisk hjernesykdom som i dag ikke kan behandles.

Bak demensdiagnosen kan det skjule seg mange ulike sykdommer og felles for disse er at de rammer hjernens funksjoner. Symtomene er forskjellige, men generelt kan man si at hjerneceller ødelegges.

Hovedsymptom: Svekket hukommelse Hovedsymptomene er svekket hukommelse, men for noen er det språk, praktiske ferdigheter eller handlingsevnen som svikter først. Siden demens ofte kommer snikende kan det ta lang tid før pasienten selv og omgivelsene rundt merker at noe er galt.

Sykdommen som begynner nesten umerkelig og forverres gradvis er en stor påkjenning, særlig for de som ser en av sine nærmeste forandre personlighet og ”forsvinne” bit og bit.

Tidlig kontakt For å komme tidlig i kontakt med pasienter og pårørende, sette inn tiltak i hjemmet, slik at den demente opplever trygghet hjemme og få en meningsfull tilværelse har kommunen opprettet demensteamet.

Teamet skal også sette inn tiltak for å hindre at pårørende blir utbrent og veilede pårørende og annet helsepersonell.

Tilgjengelig Demensteamet skal være tilgjengelig for den demente og for de pårørende, være bindeleddet mellom pasient, pårørende og lege, drive utredning og diagnostisering, kartlegge behov og iverksette tiltak. Dessuten skal teamet drive oppfølging, undervisning og veiledning av pårørende og helsepersonell.

Telefoner Du kan komme i kontakt med demensteamet ved å: Ringe 750 68 035 og be om å få snakke med Rigmor Knutsen, Vivian Olsen og Rita Larsen eller ringe Laila Albrigtsen 750 68 036