Ordfører Arnt Frode Jensen er rystet over hvordan Helgelandssykehuset durer fram i ambulansebåtsaka.

Science fiction Nylig fikk Herøy og Dønna kommuner oversendt en ferdigskrevet avtale med sykehuset til underskriving.

- Helgelandssykehuset kjører et løp som virker å være tatt fra en science fiction-film. 

Dette går helt over stokk og stein. Vi er fire kommuner som er berørt, nemlig Herøy, Dønna, Alstahaug og Vefsn.

Splitt og hersk Men det virker som sykehuset vil holde møter med bare oss og det virker på meg som de kjører en splitt- og hekseteknikk.

Men nå er vi fire kommunene klare for et dialogmøte med sykehuset. Så får vi se hvor landet ligger og kan trekke konklusjonen etter det.

Høyere opp Ser vi at sykeshuet fortsetter å kjøre over oss, må vi gå lenger opp i systemet med saken, sier ordfører Arnt Frode Jensen til Herøyfjerdingen.

I dag orienterte han Herøy formannskap om det siste som har skjedd i saken.

Og det siste er ganske så nytt, nærmere bestemt fra i går tirsdag ettermiddag.

Korrespondanse Da mottok ordfører Jensen og hans ordførerkollega på Dønna, Anne Sofie Mathisen, mail fra avdelingssjef for akuttområdet ved Helgelandssykehuset Trond M. Elsbak om møte onsdag 14. mars.

"Helgelandssykehuset inviterer med dette til møte vedrørende ambulansebåttjeneste onsdag 14. mars klokken 12 på Helgelandssykehuset, auditoriet plan 2"

Videre heter det: "Håper at det er mulig for dere å møte denne dagen, hvis ikke - vennligst foreslå alternativt tidspunkt".

Alle fire kommunene enige Og siden ordførerne er opptatt på oljemøte i Mosjøen denne dagen, foreslo Arnt Frode Jensen annet tidspunkt.

Samtidig påpeker ordfører Jensen at ordførerne i alle HALD-kommunene er enige om å delta sammen på dialogmøte med sykehuset.

Ut fra brevvekslingen i saken fortsetter Trond Elsbak ved Helgelandssykeshuet å holde på et møte med bare Dønna og Herøy.

13. mars Enden på det hele blir at ordførerne i HALD-kommunene etter noen telefoner ble enige om å møte Helgelandssykehuset i Mosjøen 13. mars klokken 12.

Herøy-ordfører Arnt Frode Jensen skriver så:

"Fra kommunene sin side er det ønskelig å møte samlet da endringsforslagene som er fremlagt av helgelandssykehuset berører disse kommuner. Hvis dette ikke går står vi fast på møtedato 11. april".

Bortreist Svaret fra Elsbak kommer omtrent samtidig og er en automatisk melding: "Bortreist til mandag 12/3.  Epost blir lest bare sporadisk i denne perioden."

Det gjør at Herøy-ordfører Jensen oversender e-posten til direktør for Helgelandssykehuset Per Martin Knutsen og Fred A. Murer for å sikre seg at mailen blir besvart.

Mister venner Til formannskapet i dag uttalte Jensen at:

- Helgelandssykehuset skal være forsiktige med å kjøre på som de gjør og miste venner. De kan være gode å ha når Rana-miljøet kommer til å kjøre sitt løp en gang senere.

Største brukeren Arnt Erling Paulsen (Ap) påpekte i dagens møte at det er flott at det har kommet fram at Herøy og Dønna er den største forbrukeren av akutt-beredskap.

- Dette er jo dette som er ambulansetjenestens oppgave, sa Paulsen blant annet.