Onsdag 2. og torsdag 3. mai var ordfører Arnt Frode Jensen, varaordfører Elbjørg Larsen, opposisjonspolitiker Yngve Magnussen (H) og Annika Honggard og Stig Neraas fra «Ut i Øyan» på besøk i Murter Kornati i Kroatia. Med på turen var også Jelena Budesa fra frivilligsentralen som fungerte som tolk og Svein Lundestad som IKT-konsulent og skribent for Herøyfjerdingen. Gjennom et hektisk besøk ble delegasjonen presentert for flere mulige samarbeidsprosjekt mellom de to vennskapskommunene.

Virtuell portal
Turistdepartementet i Kroatia bevilget i 2017 rundt 500 000 kroner til utvikling av strandpromenade/sentrumsstrand. I dette prosjektet skal også kommunen sette opp et fire meter høyt «vennskapsmonument» som skal fungere som en virtuell portal på stranda i Murter Kornati. Prosjektet er kostnadsberegnet til rundt en million kroner der kommunen dekker det resterende.

Prosjektet som har fått navnet «Luke» forutsetter at det også skal bygges en femti meter lang strandpromenade på stranda Murterska Luka Beach i byen Korcula. Dette arbeidet er godt i gang og er beregnet å være ferdig 15. juni i år. Selve monumentet er planlagt å være ferdig i løpet av høsten. Det skal lages i rustet stål som skal være et materiale som ikke trenger vedlikehold.

Ideen til prosjektet startet med den berømte arkitekten Nicola Basic. Han står blant annet bak det verdenskjente sjøorgelet i Zadar (Kroatia) som tiltrekker seg turister fra hele verden. Det er også han som har designet rammen til glasskunsten «Tytje ta» som står ved utkjørselen til Hoholmbrua i Herøy. Monumentet skal fungere som en virtuell portal for utveksling av informasjon mellom to eller flere parter. Gjennom en egenutviklet app som man laster ned på mobiltelefonen får man kontakt med det som befinner seg på den andre siden. Attraksjonen har sitt utspring i samarbeidsavtalen som ble inngått mellom kommunen Murter-Kornati og Herøy kommune i 2013. Tanken er derfor at man på stranda i Kroatia skal se hvordan det ser ut på Herøy og motsatt. Uansett om Herøy blir med på prosjektet eller ikke så vil portalen enkelt kunne knyttes til andre lokasjoner.

Nyskapende
Dette er et nyskapende konsept som er utviklet av et team bestående av kommuneansatte i Murter Kornati, firmaet Novena og arkitekt Goran Potušek som har designet monumentet og hele stranden.

Appen fungerer slik at man får opp en virtuell verden når man berører et sted mellom monumentets to vinger. Slik kan man veksle mellom å befinne seg i Murter Kornati eller i «Herøy». For å få maksimal effekt kan appen også på nye mobiltelefoner kobles mot VR-briller. I begynnelsen vil systemet være basert på bilder og video, men etter hvert er planen at det skal vises bilder og film i nåtid.

Tanken er at portalen skal inkludere et dusin av de mest attraktive stedene i Murter, Herøy, Dønna eller andre steder på Helgeland som er fanget inn med 360 graders video eller virtuelle panoramabilder. Brukeren i Murter vil for eksempel kunne observere nordlyset over «De Syv Søstre» på smarttelefonen, mens brukeren i Norge kan nyte utsikten over stranda Murter Beach og Kornati-øyene. Brukere vil også få tilgang til turistbyråer som de vil kunne planlegge en tur til de enkelte destinasjonene.

Del av et større prosjekt
For at alt ikke skal være i den virtuelle virkeligheten, innebærer prosjektet også at det skal utvikles en idebank mellom ulike øysamfunn slik at de kan utvikle seg videre og skape bærekraftig turist- og næringssamarbeid.

Portalen som reises i Murter Kornati er en del av et større prosjekt som har til hensikt å øke bærekraften og økonomien på øyene. I dette arbeidet skal man utnytte hver øys spesialiteter og danne et kompetansenettverk mellom øyene der folk kan lære av hverandre. Det skal også skapes møteplasser der hensynet til miljøet står sentralt.

Må forankres
Ordfører Arnt Frode Jensen synes prosjektet er spennende, men er avhengig av at prosjektet forankres politisk før han kan gå videre med det. Han mener også at dette er et prosjekt som kan få fylkeskommunal støtte.

Stig Neraas gav uttrykk for at prosjektet bør knyttes opp mot det store fokuset som er på plastforurensing i havet og at det derfor kan søkes om eksterne midler. Dette var også noe Yngve Magnusen mente var en god ide. Han var også opptatt av at prosjektet måtte forankres i turistnæringen og at dette var et prosjekt som hele Helgeland burde samarbeide om.

Ordføreren inviterte vennskapskommunen på besøk til Herøy og mente at årets Herøydager kunne være en fin anledning. Herøydagan arrangeres fra 28. juni til 1. juli 2018.

Bakgrunn
Ideen om en vennskapsavtale mellom de to kommunene kom etter at begge kommunene deltok på Europarådets prisutdeling i Blackpool i 2012. Her mottok Herøy kommune pris som Europas tredje mest nyskapende kystkommune mens Murter Kornati fikk fjerdeplassen.

Murter-Kornati ligger ca 12 mil fra den mer kjente feriebyen Spilt i Kroatia og er en øykommune med ca 160 øyer og rundt 2000 innbyggere. Turisme og fiske er hovednæringer. Den 19. mars 2013 vedtok kommunestyret en vennskapsavtale mellom de to kommunene, som senere ble signert under en høytidelig tilstelning i Kroatia. Det foreligger foreløpig ingen forpliktelser i avtalen, men intensjonen er at samarbeidet skal komme næringslivet og befolkningen til gode i begge kommuner.