I forbindelse med etablering av legekontoret i Husvær - som har tilholdssted i nedlagte Husvær skole - kom det forespørsel om en skyssordning til legekontoret.

Årsaken til forespørselen var at det var mange eldre og mange uten bil.

Herøy kommune søkte fylkeskommunen om dispensasjon for en slik ordning, en dispensasjon som ble innvilget. Men hittil har man ikke klart å etablere en slik ordning.

Distriktsmobil
I et brev til Grendeutvalgene i Brasøy og Husvær ber rådmann Roy Skogsholm om innspill til en ny ordning som virker interessant.

Ordningen går under benevnelsen ”Distriktsmobil” og rådmannen viser til at Vevelstad kommune har fått prøve ut ordningen over en periode.

Ordningen er basert på at fylkeskommunen leaser en bil og dekker alle utgiftene.

Frivillig basis ”
Sjåførene rekrutteres på frivillig basis, det vil si at fylket betaler 300 kroner per dag som kan gå direkte til sjåføren eller et lag eller en forening som kan organisere sjåfører og legge pengene i klubbkassen.

I Vevelstad er det i hovedsak pensjonister som kjører”, skriver rådmann Skogsholm.

Bilen kan stilles fritt til alle formål og det betales 30 kroner per passasjer uavhengig av hvor langt en kjører.

Kjempesuksess ”I utgangspunktet var tjenesten i Vevelstad åpen mellom klokken 07 og 17. De har på frivillig basis uten økning av sjåførgodtgjørelsen økt åpningstida til å gjelde hele døgnet.

Ordningen har blitt en kjempesuksess”, skriver rådmannen.

En slik løsning kan være god for Brasøy og Husvær, mener rådmannen.

Også til kaffebesøk ”
Den kan brukes for kjøring til legekontor, til forskjellige arrangementer, til hurtigbåt, ferje – ja, også til kaffebesøk.

Man kan kjøre drosje hvor en vil for vanlig bussbillett”, skriver rådmann Roy Skogsholm.

Han har forespurt Nordland Fylkeskommune om denne ordningen, og fått til svar at den skal evalueres i mai.

Kom med innspill ”
Det er bare å komme med innspill til innføring på nye områder, så får den politiske behandlingen avgjøre hvem som får og til hvilken løsning”, skriver Skogsholm.

Før Herøy kommune søker på ordningen ba han 9. februar om grendeutvalgenes uttalelse til løsningen som for alle parter blir en rimeligere løsning enn å sette opp bussrute.

Positivt grendeutvalg
I et svarbrev datert 22. februar svarer Husvær Grendeutvalg at grendeutvalget er positiv til etableringen av en slik ordning som vil gi både eldre, beboere uten bil og andre med behov for skyss et godt tilbud”.

Det har enda ikke kommet innspill fra grendeutvalget i Brasøy.