- Jeg var helt nyutdannet da jeg kom til Herøy sammen med min kone Thiti i 2004.

Når vi forlater Herøy har vi mye Herøy med oss.

Made in Herøy Ikke minst to barn som er ”made in Herøy”, smiler Børge Evensen til Herøyfjerdingen.

Han søkte på flere jobber i 2004, men fikk napp hos Helgeland Museum. Det ble et lykkelig valg for Herøy og bygdesamlinga her.

- Jeg hadde lyst på denne jobben fordi min far er fra Sandnessjøen og jeg har også slekt i området.

Tallrik samling Siden Herøy bygdesamling har en veldig tallrik samling i forholde til mange andre, har min jobb handlet mye om å registrere, katalogisere og ta vare på gjenstander.

I tillegg ligger det i jobben å drive med alle mulige former for formidling av lokalhistorie med utgangspunkt i samlingen, sier den utdannede arkeologen.

Arkeologi har det imidlertid ikke handlet så mye om i Herøy.

Gamle fotografier Derimot har gamle bilder fått en sentral plass, og han har etter hvert bygd opp en anselig fotosamling.

Som selvsagt er nøye katalogisert. En god del av bildene har Herøyfjerdingens lesere bidratt med opplysninger til, og det har blant annet skjedd via facebook.

- Fotosamlingen er mitt bidrag til Herøy bygdesamling, sier Børge Evensen beskjedent. Og legger til:

- De har gjort jobben - Det er Paul Solheim og Herøy historielags fortjeneste at vi har den store samlingen i Herøy. Det er de som har gjort jobben, sier Evensen.

Men legger samtidig til at det har vært viktig for ham å ta vare på bygningene på bygdetunet. Det gjelder både større reparasjoner og restaurering.

I vår fikk bygdesamlingen 100.000 kroner i støtte fra Nordland fylke til blant annet ny bordkledning på sørsiden av borgstua.

Borgstua Arbeidet med å bli enige med riksantikvaren om riktige type bordkledning har blitt diskutert.

Nå arbeidet med dette snart sluttført, og det er Evensen meget tilfreds med.

Fra denne uka starter han op pappaperm. Deretter blir det ferie. I slutten av september reiser han og familien til Thailand, kona Thiti’s hjemland.

- Fine år - Både jeg og familien har hatt fine år i Herøy. Begge ungene er ”made in Herøy” og vi tar dermed med oss et stykke Herøy når vi drar til Harstad.

Også interessen for hage og hagebruk har jeg utviklet i Herøy, smiler Børge Evensen.

Når han i desember tiltrer sin nye jobb i Harstad er også årsaken til dette å finne i Herøy, hvor han har fattet interesse for historisk fotografi.

Konservator  I Harstad blir han konservator for foto og arkiv. Nå er det ikke Helgeland Museum som blir hans arbeidsgiver, men Sør-Troms Museum.

- Der venter en samling på rundt 30.000 bilder på å bli katalogisert, avslutter Evensen som nå vender tilbake til området hvor han vokste opp.

Slektsgården  Det åpnet seg nemlig en mulighet for å flytte heim siden søsteren skal flytte ut av heimhuset på slektsgården.

Stillingen som bestyrer for Herøy bygdesamling er lyst ut.