- For norske ungdommer er natt til nasjonaldagen den 17. mai, et høydepunkt i året som gir anledning til å feire og feste med stort alkoholinntak som et sentralt element.

Høydepunkt i natt Ungdommene som skal gjennomføre eksamen fra og med slutten av mai, arrangerer også eksamensfester og russefeiring i tidsrommet fra 1. til 17. mai.

Høydepunktet er feiringen natten til nasjonaldagen og påfølgende deltakelse i barnetoget og  eventuelt borgertoget.

I forholdet mellom ungdom og det nasjonale ser det ut til at bruk av rusmidler har en spesiell funksjon, mener veileder mot rus i Herøy kommune Patrick Monaghan.

Hovedansvaret Han minner om at den viktigste forebyggingen er den som skjer heime.

- Foreldre har hovedansvaret for å gi gode holdninger til barna. Den "ballasten" ungdom får med hjemmefra vil være viktig for hvilke valg de gjør senere.

Ungdom med god selvfølelse står sterkere rustet til å ha egne meninger og tørre å si nei.

Grensesetting
Monaghan mener det kan være utfordrende å ha en tenåring i huset.

- De behøver omsorg og varme, og må samtidig få utforske og erfare, samtidig som de trenger tydelige grenser.

Forskning har vist at den mest uheldige kombinasjon av foreldres væremåte, er overbeskyttelse, kombinert med mangel på omsorg og varme!
For noen kan det å ha ungdom i huset være en anledning til å se på hvordan man selv bruker alkohol, og kanskje også vurdere sitt eget forbruk, avslutter Patrick Monaghan.

--------------------------------------------------------------------  Gode råd til deg med en tenåring i huset
1. Lag egne nettverk! Ring foreldrene til de 4-5 nærmeste vennene. Inngå avtaler dere i mellom. La det være en lav terskel for å ringe hverandre, ikke vent til problemene har oppstått. Du er ikke den eneste som synes dette er vanskelig. At "alle andre får lov", stemmer sjelden.

2. Ungdom med god selvfølelse står sterkere rustet til å ha egne meninger og tørre å si nei. Det er lett å rose små barn, men ofte glemmer vi de som er litt større. Husker du på å gi tenåringen ros og en klem?

3. Snakk med tenåringen din om alkohol, hasj, eller enda mer alvorlige ting. Fortell dem om konsekvensene av misbruk.
4. Bruk tid sammen. Foreldre og tenåringer er ofte bare sammen i noen få minutter pr dag. Kjøring til og fra trening er bra, men ikke nok.

5. Pøs på med omsorg og kjærlighet. Vis at du er glad i tenåringen din.

6. Følg med. Misforstått respekt for "ikke forstyrr"-skilt på døren gjør at mange foreldre ikke aner stort om hva ungene driver med. Sørg for du vet hvem tenåringen din er sammen med, og hva de driver med.

7. Vær tydelig og konsekvent og sett grenser, enten det gjelder lekselesing, innetider eller rusmidler. Ungdom både ønsker og har behov for at det blir stilt krav til dem. De må lære at de skal passe seg for sin egen skyld - ikke for andres. Begrunn reglene - ikke alt behøver å diskuteres.
8. Ta tenåringen med på råd for å finne løsninger hvis det er problemer.

9. Forandret oppførsel er vanlig i puberteten, og det er derfor ofte vanskelig å vite om dette skyldes bruk av narkotika. Gå gjerne etter magefølelsen din. Oppdager du hasjbruk: unngå panikk, men ta det på alvor. Jobb systematisk for å finne en løsning på problemet. Begynn med å kontakte legekontoret. Jo tidligere rusbruk oppdages, desto større sjanse for at ungdommen stopper.

10. Vær tydelig på ditt eget forhold til rus. Det å ha ungdom i huset kan være en fin anledning til å vurdere ditt eget forhold til alkohol.