En travel søndag i BrasøyGalleriet Kunst og Kulturverksted, resulterte i tretti fargesprakende kunstverk. Det var Ungdomsklubben i Herøy som kom med ti medlemmer for å delta på maleverksted i regi av Peacepainting, en virksomhet som foregår både internasjonalt, nasjonalt og som her: Lokalt. Peacepainting er organisert som en Stiftelse, med Catrine Gangstø fra Bindal som daglig leder, og Tone Toft fra Herøy som kunstnerisk leder. Helgens maleverksted var i samarbeid med Jelena Budesa og Frivillighetssentralen i Herøy.

Det hele startet med Catrine Gangstø fra Bindal, som fikk ideen om «Fredsmaling» i 2007. Barn og unge skulle lage sine egne frie intuitive kunstverk, med fred og likeverd som drivkraft. Det arrangeres som «workshop» der deltakerne får maleplater, maling og pensler før de setter i gang etter en liten introduksjon av Catrine om fargenes betydning og tolkningsmuligheter.

Internasjonalt
Etter en forsiktig start har det nå vært slike workshops i halve verden, og navnet Fredsmaling ble erstattet med Peacepainting, og prosjektet fikk sin egen hjemmeside: www.peacepainting.org

Fred, likeverd og mellomfolkelig forståelse er hele tiden målet for denne virksomheten. Barn og ungdom har malt sine bilder i Bindal, Neiden. Moskva, Sevettijärvi, Nord-Korea, Frankrike, Sri Lanka - og de siste workshop var i Tunisia like før jul i fjor og i Polen i mars i år. Et utvalg av bildene sirkulerer deretter rundt i forskjellige land, og settes opp på iøynefallende steder. Her i landet henger de på flyplasser i hele Nordnorge, i Forsvarsdepartementet, Kulturdepartementet og Utenriksdepartementet. Hvert bilde blir forsynt med en liten plakat med foto av den unge kunstneren, og et kort sitat om hva som formidles.

Verden rundt
De tretti kunstverkene fra helgas workshop i BrasøyGalleriet vil bli stilt ut i Frivillighetssentralen i månedsskiftet mai-juni. Sammen med fotografier med motiv fra Herøy av Sylwia Komajda Sikora.

Fem verk vil bli plukket ut til å stilles ut i Herøy Kommune en tid, før de blir byttet ut med verk fra andre land. Så de unge kunstnerne fra Herøy kan forventes å få sine bilder stilt ut mange steder i verden i tiden framover. For å gjøre dette mulig, blir bildene malt på standardiserte maleplater, og satt inn i tilsvarende rammer. Dermed kan maleplatene enkelt byttes ut og sendes rundt i verden. Det internasjonale aspektet er en viktig faktor i dette arbeidet.

Lokal forankring
Prosjektet Peacepainting får finansene sine fra flere kilder. Lokalt er det fra fylket, kommunene på Helgeland, kulturskoler og musèer. Nasjonalt er det Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet, frivillige organisasjoner, bedrifter, stiftelser og privatpersoner.

Catrine Gangstø og Tone Toft fra Herøy, ønsker å gjøre Helgeland til senteret for denne internasjonale virksomheten. Det er store muligheter i spennvidden mellom innlandskommunen Bindal og øykommunen Herøy.

Det var her det startet, og det er her det skal forsterkes og utvikle seg videre hevder de to entusiastene bak prosjektet.

Tekst og foto: Bjørn Økern