Hvert år krever branner mellom 50 og 80 liv i Norge. Vi er blant landene i Europa med flest branner per innbygger.

Overtent på få minutter - Mens det tidligere tok 20 minutter før en bolig var overtent, kan et hus i dag være overtent i løpet av et par minutter.

Det skyldes alle de syntetiske og gjerne oljebaserte stoffene vi omgir oss med i gardiner, møbler og klær, sier Plan og Utviklingssjef i Herøy kommune Roy Nilssen til Herøyfjerdingen.

Bytt batteri nå 1. desember er datoen for bytting av batteri i røykvarsleren, et instrument som kan bety forskjellen på liv og død hvis ulykken er ute.

- Har du ikke allerede byttet batteri i år, bør du gjøre det nå. Og røykvarsleren er en ferskvare med levetid på om lag 10 år.

Og når du først igang: Snu pulverapparatet opp ned og sjekk at nåla peker mot grønt, sier han.

Forebyggende arbeid Roy Nilssen er opptatt av forebyggende arbeid og trekker fram feil bruk av elektrisk utstyr som en viktig årsak til brann.

- Bærbare pc-er og ladere av alle slag kan bli svært varme. Pass derfor på at de ikke blir tildekket av klær eller sengetøy.

Ikke bruk skjøteledninger som permanent strømtilførsel. La en elektriker legge opp fastmontert utstyr.

Vær også på vakt når kokeplater, stekeovn og smultgryte går på høygir ved juletider, sier Nilssen.

Gode vaner  Han mener det er mye å hente på å gi ungene gode vaner.

- Lær ungene hva de skal gjøre i tilfelle brann. Det er viktig at de, selv om de blir redde, våger å gi beskjed straks det begynner å brenne.

Lær ungene å ringe 110. Varsle brann og forlat huset, sier Roy Nilssen.